Interpol zabavil 10 000 tun závadných potravin

Naprosto skandálními výsledky skončila mezinárodní policejní operace Opson V, která se zaměřila na padělané a závadné potraviny. V 57 zemích po celém světě zabavili policisté na 10 tisíc tun závadných potravin a více než milion litrů závadných nápojů, zejména alkoholu!

Ilustrační fotografie
reklama

Koordinované akce zaměřené na závadné potraviny se zúčastnili policejní sbory, celníci, orgány na ochranu spotřebitelů jako jsou Česká obchodní inspekce nebo Státní veterinární správa a soukromé subjekty. Inspekce se zaměřily na obchody, tržiště, letiště, přístavy i podniky, v nichž jsou potraviny zpracovávány.

Operace probíhala od listopadu loňského roku do letošního února. Podobné razie probíhaly i v minulých letech, ovšem ta letošní co do zabavených nekvalitních potravin ty předchozí mnohonásobně překonala. Při operaci Opson IV na přelomu předloňského a loňského roku zabavily policejní složky "jen" 2 500 tun závadných a padělaných potravin.

Jednotlivé příklady toho, co kontroly odhalily, jsou skutečně šokující. Třeba na bruselském letišti Zaventem objevili celníci pasažéra, který se snažil propašovat několik kilo opičího masa. Ve Francii zase zabavili 11 kilo sarančat a 20 kilo housenek! Co s nimi pašeráci chtěli provádět, zatím vyšetřovatelé zjišťují.

Italští policisté zabavili 85 tun oliv. Aby získaly lepší barvu, namáčel je výrobce v roztocích síranu měďnatého! V Súdánu zase objevili téměř 9 tun cukru, který byl smíchaný s hnojivem. Podle německého listu Focus se takto kontaminovaný cukr možná dostal i do německých obchodů!

Ve velkém se podvádělo také s alkoholem. V Británii objevila policie 10 tisíc litrů pančovaného alkoholu, hlavně vína, whisky a vodky. V africkém Burundi zabavili hned 36 tisíc litrů pančovaného alkoholu a k tomu 9 kalašnikovů, náboje a tři ruční granáty.

Maďarští inspektoři objevili ilegální jatka s otřesnými hygienickými podmínkami, kde ke zpracování masa používali dokonce i míchačku! Maďaři objevili také 2 tuny kachního masa, které výrobce chtěl vydávat za husí játra!

Inspektoři zabavili a zlikvidovali také člověku nebezpečné maso, které už mířilo na pulty obchodů. Třeba v Togu nařídili zničení 24 tun dovezeného rybího masa, v Thajsku pak 30 tun hovězího a buvolího masa pašovaného z Indie.

Evergreenem pak jsou padělky známějších značek. V Bolívii policie zabavila tisíce konzerv sardinek, vedle kterých našla etikety známé peruánské značky. Falšované sladkosti a dětský sekt chtěl do západní Afriky vyvážet gang z Maďarska, Itálie, Litvy a Rumunska. V Austrálii objevili zásilku buráků vydávaných za borovicová semínka. Pro alergiky by taková "semínka" byla životu nebezpečná!

"Jelikož operace Opson V skončila ještě více konfiskacemi, než její předchůdkyně, musíme pokračovat ve snaze odhalovat kriminální skupiny, jejichž jediným zájmem je zisk, a které neberou ohled na to, co způsobí lidem," uvedl šéf sekce Interpolu pro odhalování pašovaného a zakázaného zboží Michael Ellis.

"Rostoucí ceny jídla a globální povaha produkce potravin těmto kriminálníkům poskytují příležitost prodávat padělané a nekvalitní potraviny. Zločinci vytvořili miliardový byznys, který znamená vážnou hrozbu pro zdraví nic netušících zákazníků," varoval Ellis.

Témata: potraviny | alkohol

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky