Čapí hnízdo? Babišovi výmluva s dětmi neprojde, tvrdí experti

Výmluva ministra Andreje Babiše, že Farmu Čapí hnízdo vlastnily jeho děti a bratr jeho partnerky, mu zřejmě nepomůže. Shodují se na tom právní experti, podle kterých to nemá vliv na fakt, že čerpání dotací bylo neoprávněné. Informuje o tom deník Právo.

Ilustrační fotografie
reklama

Informace ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že anonymní akcie společnosti Farma Čapí hnízdo drželi v době čerpání padesátimiliónové dotace jeho děti a bratr jeho partnerky Moniky, podle Právem oslovených expertů podezření na obcházení dotačních pravidel nerozptýlilo. 

"Na věci to přece vůbec nic nemění,“ řekl k tomu Právu šéf Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka. Podle něj je totiž podstatné, že dotace jsou primárně určeny pro ty subjekty, které by na takové peníze jinak neměly šanci dosáhnout.

"V tomhle případě ale měla firma úvěr ve výši 350 miliónů, za který se zaručil Agrofert. Jestliže je ta společnost schopna sehnat takové peníze, neměla by mít na dotaci nárok,“ poznamenal Soukenka. Obdobně se vyjádřili i někteří známí pražští advokáti, které Právo oslovilo. "Už jen z pohledu selského rozumu je to podobné, jako by o tu dotaci žádal sám,“ řekl Soukenka.

Podle něj totiž neobstojí ani argument, že by nejbližší příbuzní miliardáře měli mít právo samostatně podnikat a tedy také žádat o dotaci. Soukenka přitom Právu zopakoval fakt, že Babišův Agrofert ručil Čapímu hnízdu za úvěr a byl s ním i jinak propojený.

Právník Aleš Rozehnal v této souvislosti v analýze pro server Hlídací pes uvedl, že převedením vlastnictví na anonymní akcie sice společnost formálně splňovala podmínku malého a středního podniku, nicméně obchodní zákon na takové případy pamatuje ustanovením o jednání ve shodě, což by se na Babiše a jeho nejbližší příbuzné podle něj vztahovalo.

Témata: Andrej Babiš | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky