Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodali jste auto? Zodpovídáte za přestupky nového majitele

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Auto ESA

Dejte si pozor při prodeji auta. V zákonech je mezera, kvůli které jste odpovědní za dopravní přestupky i za nového majitele, jemuž jste auto prodali. Do té doby, dokud si ho nezaregistruje. Píše o tom MF Dnes.

Když někomu prodáte auto a dotyčný spáchá nějaký dopravní přestupek, dříve než svůj vůz zaregistruje, platíte za něj jako majitel auta.

Úřady jsou opravdu neoblomné. Jako první na to přišel velký autobazar Auto ESA. Tuto středu neuspěl s odvoláním na kraji a musí platit pokutu za špatné parkování svého zákazníka v Liberci vyměřenou libereckým magistrátem. „Jdeme k soudu,“ avizuje právník Auto ESA a poslanec Stanislav Huml (ČSSD).

Jenže něco podobného už se stalo i lidem, kteří někomu prodali auto. Šéf odboru dopravy liberecké radnice Pavel Rychetský dokonce radí fyzicky vydat auto kupci, až když si ho zaregistruje. Absurdita je možná tři čtvrtě roku, kdy se vytvořila souhrou náhod „mezera“ v zákonech, informuje MF Dnes.

Témata:  Autobazary

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy