Erik Best: Babiš ke svému bohatství nepřišel jen tak z ničeho nic

V souvislosti s podnikáním ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se objevilo už několik kauz. Jak podotýká americký komentátor Erik Best, Babiš ke svému bohatství nepřišel jen tak z ničeho nic.

Ilustrační fotografie
reklama

Poctivost je podle novináře a komentátora v české společnosti velmi relativní pojem. „Morální rozhořčení nad jednáním druhých je často přímo úměrné tomu, co člověku toto nemorální nebo nelegální jednání přinese," vysvětluje ve svém pravidelném zpravodaji FS Final Word.

„Každému, kdo trochu vidí do fungování české politiky a byznysu, muselo být jasné, že se Andrej Babiš nestal druhým nejbohatším českým občanem, aniž by to nevzal mnoha zkratkami na úkor etiky. Stejně se ale lidé z byznysu, protikorupční organizace, novináři, think tanky, diplomaté a samozřejmě další politici sešikovali na jeho podporu. Babiš v politice na svém chování nezměnil nic, pořád na 100 % slouží zájmům Babiše. Jen prudce vzrostla jeho schopnost získat pro své cíle pomoc vládních institucí," myslí si Best.

Poslední z kauz, které jsou s Babišem spojené je údajný dotační podvod společnosti Farma Čapí hnízdo. „Jak vycházejí najevo detaily o triviálním dotačním podvodu ve výši 50 milionů Kč, někteří z těch, kteří přispěchali, aby se mohli přiživit na jeho úspěchu, mu teď ukazují záda. Říkají, že čeho je moc, toho je příliš. Někteří přecházejí k ČSSD, jejíž politici jsou zběhlejší ve využívání anonymních společností, a které se momentálně lépe daří budit zdání morálky," dodává americký novinář.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky