Máte nárok na lázně? V těchto případech vám je lékař napíše

Lázeňská léčba prošla v lednu 2015 výraznou změnou, která ve prospěch pacientů prodloužila u některých diagnóz délku léčby až na 28 dní. U dětských onemocnění umožnila opakování léčby. Jak zjistíte, jestli máte na lázeňskou péči nárok?

Františkovy lázně, ilustrační fotografie
reklama

Pokud jde o financování lázeňských pobytů, máte v zásadě tři možnosti. Do lázní můžete buď odjet na tzv. komplexní lázeňskou péči nebo na příspěvkovou lázeňskou péči nebo coby samoplátce. Komplexní lázeňská péče je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Pacient si navíc na lázeňský pobyt nemusí vybírat dovolenou, protože je v pracovní neschopnosti.

O lázeňské péči rozhoduje praktický lékař, který pacientovi vystaví návrh na základě doporučení odborného lékaře. Při návrhu, zda by pacient měl dostat komplexní či příspěvkovou léčbu, a kde by se měl léčit, se řídí indikačním seznamem pro lázeňskou péči. Lázně musí odsouhlasit ještě revizní lékař pojišťovny.

U některých méně závažných diagnóz pacient nemá nárok na komplexní péči, ale pouze na péči příspěvkovou. Znamená to, že pojišťovna mu sice zaplatí všechny vyšetření a léčebné výlohy, pacient si ale musí hradit ubytování a stravu a na pobyt v lázních si vzít dovolenou. Nemůže se přitom ubytovat v levnějším penzionu nebo na procedury docházet z domova.

Jestli máte nárok na lázeňskou péči můžete sami posoudit podle Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči. V těch jsou podrobně popsány jednotlivé diagnózy nebo jak dlouho by lázeňský pobyt měl trvat. V tabulkách také zjistíte, jestli máte nárok na komplexní či příspěvkovou péči nebo který specialista vám lázně může doporučit a do kterých lázeňských měst můžete vyrazit.

Indikační seznam také vyjmenovává u konkrétních diagnóz další podmínky, které musí splňovat zájemce o lázeňskou péči, nebo za jakých okolností je možné pobyt v lázních prodloužit. Existují také skutečnosti, které vás připraví o šanci do lázní vyjet .

Kompletní Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči najdete v materiálu ministerstva zdravotnictví:  ZDE
 

Témata: lázně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky