Budeme muset prokázat majetek? Sněmovna řeší kontroverzní zákon

Finanční správa by už brzy mohla požadovat od lidí prokázání původu jejich majetku. Tento návrh dnes projednává ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny. Zákon vloni podpořil i prezident Miloš Zeman, pravicová opozice proti němu bojuje.

Ilustrační fotografie
reklama

Původně měl platit už od letošního ledna. Do této chvíle ale prošel ve Sněmovně prvním čtením a je teprve ve výborech. Podle vlády by tato novela měla zatočit s velkými daňovými úniky. Zákon má ale řadu kritiků.

"Občanům tento návrh nepřinese nic. Naopak vedle šikanózních nástrojů, které už zavedl, další nástroj, jak obtěžovat poctivé daňové poplatníky," zlobí se poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Vyjmenovává další zákony, které podle něj daňové poplatníky obtěžují, tedy kontrolní hlášení DPH, registr účtů a elektronickou evidenci tržeb.

V návrhu zákona se hovoří o rozdílu mezi deklarovaným příjmem v daňovém přiznání a reálnou výší majetku ve výši sedmi milionů. Pak by finanční správa mohla vyzvat dotyčného, aby prokázal původ majetku.

Ani s tím Plíšek nesouhlasí. "Nevím, jak ta hranice byla nastavena," řekl poslanec TOP 09 televizi Nova. "Došlo k nějaké licitaci ve vládní koalici. Naopak stanovení hranice povede k tomu, že spekulanti, kteří se budou chtít nelegálně zbavit svého majetku, se na tento zákon připraví," dodal Plíšek.

Kritizoval také, že zákon nepostihuje vyvádění majetku do zahraničí. Ani to, když někdo veškerý svůj majetek skrývá ve své firmě. "Tento zákon je zcela neúčinný," zlobí se Plíšek.

Témata: lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky