Život v IS: Děti si hrají, obchody jsou plné jídla. Pak ale přijedou kati na koních a sekají hlavy

Islámský stát zveřejnil další video zachycující popravu údajných špiónů. Na smrt je vedou tři džihádisté jedoucích na koních, kteří jim následně useknou hlavu. V kontrastu s tím pak druhá část videa zachycuje, jak „ideální“ život v IS je.

Ilustrační fotografie
reklama

Islamisté na internet nahráli další video, které bylo natočeno v Iráku a které zachycuje popravu tří iráckých mužů. Ti byli podle snímku obviněni ze „špionáže pro nepřítele". Na asi pětiminutovém videu jsou muži přivedeni jezdci na koních. Odsouzení jsou již tradičně oblečeni v oranžových kombinézách, ruce mají svázané za zády.

Každý z údajných špionů je přivázán k jezdci na koni. Tito bojovníci se pak stanou jejich katy. Islamisté jsou od hlavy až k patě zahaleni, každý z nich má koně jiné barvy – jeden je bílý, druhý černý, třetí hnědý.


Zdroj: YouTube

Vypravěč na videu odkazuje na „letecké údery křižácké koalice" a varuje, že trest, který byl nad údajnými špiony vynesen „byl nařízen Bohem". Hlas je také obviňuje ze „spolupráce s koalicí" a viní je z náletů, který byly v posledních týdnech na pozice IS provedeny.

Muži následně sesednou z koní a odsouzenci musí pokleknout na kolena. Kati vytáhnou dlouhé nože, kterými jim useknou hlavy. Stejně jako v jiných videích ji pak položí mrtvým na hrudník.

Video přitom začíná téměř idylicky, islamisté ukazují, jak „dobře" se v Islámském státě v Iráku a Sýrii žije. Zachycuje úředníky, kteří počítají peníze, ruch na ulicích a plně zásobené supermarkety. Na trávě kolem si pak hrají šťastně vypadající děti, jedno z nich má na sobě vojenské maskáče.

Později se scéna změní a lidé se dozvídají, jaké tresty budou vyneseny nad těmi, kteří porušují „islámské právo". Video mluví o kamenování, veřejných popravách i sekání končetin. Ukazuje také muže, který je shozen z vysoké budovy. To je známý trest, který používá IS pro homosexuály.

Pak snímek ukazuje něco, co vypadá jako koaliční vzdušní síly. Hlas s americkým přízvukem vysvětluje, že „nepřítel je na dohled a je ozbrojen". Deník Daily Mail píše, že není úplně jasné, odkud tyto hlasové nahrávky pochází, je prý ale jasné, že nearabsky mluvící člověk odkazuje na nálety proti IS.

Klip také zobrazuje zraněné a zabité civilisty, jejich utrpení je připisováno právě spojeneckým náletům. Video pak končí popravou již zmíněných „špiónů".

Témata: Islámský stát

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky