Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Adopce dětí homosexuály je na spadnutí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová / EuroZprávy.cz / MoneyMAG.cz

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) společně se šéfem resortu spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) sepsal novelu zákona o registrovaném partnerství, která by homosexuálním párům umožnila adopci dítěte jejich partnera. Podobný návrh už dříve bojkotovali lidovci.

Kde neuspěli poslanci, tam chtějí zasáhnout členové vlády. Původní návrh novely zákona o adopci dětí homosexuálními páry předložila skupina poslanců všech svěmovních stran kromě lidovců už v září 2014, jeho projednávání se ale stále odkládá. 

S novým návrhem proto nyní přišli dva členové vlády. Pokud projde i přes tvrdý odpor lidovců, může být projednáván dříve než ten poslanecký.

"Náš návrh je legislativně propracovanější a byl konzultován s dotčenými resorty,“ řekl Právu Dienstbier. „Takto nachystaná úprava práv dětí v jejich nejlepším zájmu v rodinách partnerů stejného pohlaví může být jako vládní návrh lépe projednatelná ve Sněmovně,“ tvrdí.

Právě tvrdý odpor KDU-ČSL už jednou celé jednání velmi ztížil a šéf lidovců Pavel Bělobrádek nemá v plánu své postoje k adopci homosexuálům měnit. "Nepředpokládám, že zákon podpoříme. Podle nás není potřeba a je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. To jsme řekli při prvním pokusu o jeho prosazení a trváme na tom,“ řekl Právu.

Novela zákona počítá s tím, že o adopci bude rozhodovat soud na základě souhlasu druhého biologického rodiče, pokud je známý. Změna zákona má ale umožnit adopci pouze v případě, že jeden partner je biologickým rodičem a druhý s ním žije v registrovaném svazku. Vládní návrh by mohl být projednán do konce volebního období, myslí si Jiří Dolejš (KSČM).

Témata:  Homosexuálové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy