Adopce dětí homosexuály je na spadnutí

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) společně se šéfem resortu spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) sepsal novelu zákona o registrovaném partnerství, která by homosexuálním párům umožnila adopci dítěte jejich partnera. Podobný návrh už dříve bojkotovali lidovci.

Ilustrační fotografie
reklama

Kde neuspěli poslanci, tam chtějí zasáhnout členové vlády. Původní návrh novely zákona o adopci dětí homosexuálními páry předložila skupina poslanců všech svěmovních stran kromě lidovců už v září 2014, jeho projednávání se ale stále odkládá. 

S novým návrhem proto nyní přišli dva členové vlády. Pokud projde i přes tvrdý odpor lidovců, může být projednáván dříve než ten poslanecký.

"Náš návrh je legislativně propracovanější a byl konzultován s dotčenými resorty,“ řekl Právu Dienstbier. „Takto nachystaná úprava práv dětí v jejich nejlepším zájmu v rodinách partnerů stejného pohlaví může být jako vládní návrh lépe projednatelná ve Sněmovně,“ tvrdí.

Právě tvrdý odpor KDU-ČSL už jednou celé jednání velmi ztížil a šéf lidovců Pavel Bělobrádek nemá v plánu své postoje k adopci homosexuálům měnit. "Nepředpokládám, že zákon podpoříme. Podle nás není potřeba a je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. To jsme řekli při prvním pokusu o jeho prosazení a trváme na tom,“ řekl Právu.

Novela zákona počítá s tím, že o adopci bude rozhodovat soud na základě souhlasu druhého biologického rodiče, pokud je známý. Změna zákona má ale umožnit adopci pouze v případě, že jeden partner je biologickým rodičem a druhý s ním žije v registrovaném svazku. Vládní návrh by mohl být projednán do konce volebního období, myslí si Jiří Dolejš (KSČM).

Témata: Homosexuálové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky