Počet střetů se zvěří roste. Rady, jak postupovat v případě nehody

Střety automobilů se zvěří nejsou v České republice bohužel ničím výjimečným. Ročně takto zahynou tisíce zvířat a škody na vozidlech se v takových případech pohybují v řádech desítek i stovek tisíc korun. Jen v loňském roce nahlásili klienti České pojišťovně 4 436 dopravních nehod tohoto typu. Ve srovnání s rokem 2014 to představuje nárůst o více než 500 nehod!

Ilustrační fotografie
reklama

Z dlouhodobých statistik České pojišťovny vyplývá, že nejvíce srážek motoristů se zvěří připadá na jarní a podzimní měsíce. Ani v uplynulém roce tomu nebylo jinak – rekordmanem byl v tomto ohledu říjen (498 případů) těsně následovaný květnem (456 případů). Dalším rizikovým měsícem je potom duben, kdy došlo bezmála ke čtyřem stovkám střetů se zvěří, v březnu potom řešilo podobnou autonehodu více než 300 řidičů. Naopak nejméně rizikový je únor, na který loni připadlo 286 nehod.

„Se škodami vzniklými v souvislosti se střety se zvěří se na nás obracejí v drtivé většině motoristé s uzavřeným havarijním pojištěním, a to ve více než 90 % případů. Ani řidiči s povinným ručením ale nejsou bez šance. K povinnému ručení je možné riziko střetu se zvěří za 350 korun připojistit, a vyhnout se tak nutnosti platit vzniklé škody ze svého,“ vysvětluje Radim Nekov, ředitel Útvaru likvidace pojištění motorových vozidel České pojišťovny.

Kde se bourá nejvíc

Z geografického hlediska je nejrizikovějším krajem Praha s více než 1 200 střety, následují kraje Středočeský (678 případů) a Jihomoravský (412 případů). Naopak nejméně se se zvířaty střetávají motoristé ve Zlínském kraji (94 případů) a na Karlovarsku, kde zvěř na cestách potkalo 126 řidičů.  

Pozor na tmu

Nejčastěji hrozí nehody se zvěří v pozdních nočních, resp. brzkých ranních hodinách. Nejnebezpečnější je pak první hodina po půlnoci, na niž připadá dle statistik České pojišťovny více než 1 000 nehod, tedy téměř čtvrtina všech srážek se zvířaty. Časem s nejnižší nehodovostí je pak doba mezi jednou a druhou hodinou odpolední, kdy se zvěř připletla motoristům do cesty ve 47 případech. „Obecně lze říci, že právě odpoledne od jedné do sedmnácté hodiny je z hlediska možnosti střetu se zvířetem nejméně rizikové. Celkově registrujeme pro tuto část dne necelých 7 % pojistných událostí,“ komentuje Radim Nekov.

Lze se srážce se zvířetem vyhnout?

Zabránit srážce mohou řidiči zvýšenou pozorností na rizikových úsecích, snížením rychlosti a pozorováním obou krajnic. Důležité je vědět, že vysoká zvěř či divoká prasata obvykle chodí ve skupinách a zvířata mají snahu těsně následovat předchozí zvíře. Spatříte-li přecházet zvíře přes silnici, výrazně snižte rychlost, zhasněte dálková světla a vyčkejte, zda za ním nepůjdou ještě další. Je-li střet nevyhnutelný, držte pevně volant v přímém směru. Čelní náraz je výrazně bezpečnější varianta, než se snažit zvířeti vyhnout nebezpečným manévrem.

Co dělat po srážce

Pokud střetu nezabráníte a zvíře srazíte, zavolejte vždy na asistenční službu pojišťovny, která vám pomůže situaci zvládnout. Zároveň poskytne informace, zda lze využít odtah či přistavení náhradního vozidla. Služby ČP Asistence jsou přitom dostupné non-stop. Škodu vždy hned na místě zdokumentujte – postačí i fotografi z mobilního telefonu. Čím více, tím lépe.

Událost byste měli nahlásit mysliveckému spolku v dané honitbě, nejjednodušší postup je zavolat policii na linku 158. O srážce informujte myslivce i tehdy, pokud nedojde k poškození vozu nebo zvíře zůstane po střetu ležet mimo silnici (zraněné zvíře by se mohlo zbytečně dlouho trápit). Policii rovněž volejte, pokud je rozsah škody značný (např. vozidlo zůstalo kvůli srážce nepojízdné, došlo ke škodě na zdraví lidí či na majetku třetí osoby). 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky