Maďarsko nezvládá nápor uprchlíků, vyhlásilo krizový stav

Maďarsko přestává zvládat nápor migrantů valící se do země přes takzvanou balkánskou trasu. Ministr vnitra Sándor Pintér proto vyhlásil na celém území Maďarska migrační krizový stav. Uvedla to agentura MTI.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Ministr uvedl, že na svých hranicích zavedly mimořádná opatření i Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko. "Tyto země budou pouštět cizince pouze s platnými cestovními doklady," upozornil Pintér. "Zatím není známo, jak zareagují uprchlíci a ilegální migranti, kteří zůstali v uvedených zemích," dodal.

"Vzhledem k novému režimu, který přijala členská země Evropské unie, si Srbsko nemůže dovolit, aby se stalo sběrným táborem pro uprchlíky, takže všechna opatření bude slaďovat s Evropskou unií a bude je recipročně uplatňovat na své jižní hranici s Makedonií a Bulharskem," uvedlo slovinské ministerstvo vnitra.

Pro migranty bez platných pasů a víz uzavřela hranice i Makedonie. "Naše hranice jsme úplně uzavřeli," řekl pro agenturu Reuters představitel makedonské policie, který si nepřál být jmenován.

Makedonie v uplynulých týdnech pouštěla na své území jen malé skupiny Syřanů a Iráčanů. Podle údajů makedonského ministerstva vnitra ale postupně přestaly úřady pouštět do země všechny migranty. "Makedonie bude jednat v souladu s rozhodnutími jiných států na balkánské trase," uvedl mluvčí makedonského ministerstva vnitra.

Na řecké straně hranice přitom zůstává přibližně 13 tisíc migrantů, kteří nemohou pokračovat v cestě do západní Evropy. Dalších přibližně 1000 se nachází v makedonském uprchlickém táboře u hranic se Srbskem. Podle řeckého deníku Ethnos ale uprchlíci nevzdávají naději a domlouvají se s převaděči na tom, jak hraniční plot postavený Makedonií překonat.

Země na balkánské trase začaly v únoru uplatňovat na hranicích přísnější pravidla pro vpouštění migrantů. To vedlo k výraznějšímu snížení počtu postupujících uprchlíků a k jejich nahromadění v Řecku. 

Témata: Maďarsko | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky