Řidiči pozor. Kvůli sněhu hrozí pokuty

S takovým sněžením, jaké včera Česko zažilo, počítal letos už málokdo. Není divu, že mnohé řidiče natolik zaskočilo, že zapomněli na nové předpisy.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle nového zákona totiž mají řidiči povinnost očistit auto od sněhu a námrazy. Doteď bylo bohužel běžnou praxí, že řidič ve spěchu očistil jen část vozu, a to kolikrát jen malý čtvereček na předním skle u řidiče.

Špatně očištěné auto je hrozbou nejen pro řidiče auta, který nemá dostatečný výhled, ale ohrožuje také ostatní účastníky silničního provozu. Sníh nebo ledová kra ze střechy neočištěného auta mohou při pádu hodně znepříjemnit jízdu ostatním vozům. Řidič, který nečeká, že mu na přední sklo dopadne malá lavina, může zazmatkovat a v krajním případě může situace skončit i nehodou.

Podle novely zákona, která začala platit teprve letos, musí řidič své auto předtím, než s ním vyjede na silnice, opravdu důkladně očistit. Znamená to odstranit sníh a námrazu nejen z oken, ale třeba také ze střechy auta nebo kapoty. Policisté už během včerejšího večera tuto povinnost důkladně kontrolovali. Za nedodržení předpisu hrozí pokuta až 2500 korun.

Témata: auta | zima

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky