Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Operátor ICT ohrozil bezpečnost Opencard

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Ředitel společnosti XT Card Martin Rajzl, dodavatel tzv. Zjednodušené přepážky (Lítačka), na jednání Zastupitelstva HMP dne 25. února 2016 přiznal, že bezpečnostní klíče od systému Opencard dostala jeho firma od Operátora ICT. Informuje v tiskové zprávě EMONEY GROUP.

„To je nejen hrubé porušení licenčních smluv uzavřených k Opencard, ale také významné porušení bezpečnosti celého systému Opencard a osobních dat uživatelů,“ vysvětlil mluvčí EMS Martin Opatrný.

Václav Strnad, ředitel Operátora ICT dále uvedl, že zdrojové kódy k Zjednodušené přepážce Praha nepotřebuje. To je ovšem naprosto zásadní problém pro Prahu, protože bez zdrojových kódů není možné software jakkoliv upravovat. To znamená, že všechny úpravy systému Lítačky bude muset dělat jen dodavatelská společnost, tedy naprosto identicky jako v případě Opencard.

Nadále také platí, že zrušením předběžného opatření Prahy na servisní služby zanikl jakýkoliv nárok Prahy na tyto služby, protože uzavřené licenční smlouvy žádnou takovouto povinnost EMS neukládají.

Témata:  opencard

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy