Babiš: Uprchlíky beru jako povodeň, kvóty jsou nesmysl

Exkluzivním hostem pořadu Vaše téma byl dnes ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Moderátorka Michaela Šmídová s vicepremiérem mluvila o elektronické evidenci tržeb, prezidentovi i uprchlících.

Andrej Babiš
reklama

Moderátorka Michaela Šmídová si do pořadu Vaše téma pozvala místopředsedu vlády Andreje Babiše. Hodnotila s ním dva roky vlády, spolupráci s premiérem Sobotkou nebo výroky prezidenta Zemana.

Co se vládě, ve které je místopředseda, za dva roky povedlo a v čem naopak neuspěla? Jak se Babišovi spolupracuje s Bohuslavem Sobotkou? Je Miloš Zeman dobrý prezident? I na tyto otázky Andrej Babiš odpovídal.

Hovořilo se i o uprchlické krizi nebo o budoucnosti Evropské unie. Mimořádně se Vaše téma nevysílalo z redakce zpravodajství TV Nova, ale přímo z Babišovy kanceláře v Průhonicích u Prahy. 

"Elektronickou evidenci tržeb jsme schvalovali dlouho, 235 dní, ale nakonec se to podařilo. Konečně máme něco proti šedé ekonomice," rekapituluje Babiš s tím, že to není zákon proti živnostníkům.

EET má i Chorvatsko, které si od projektu slibovalo velké výsledky, ale ty nepřišly. Babiš ovšem říká, že to není pravda. "Jsme snad poslední zemí v Evropě, která nemá nějakou formu evidenci tržeb," komentuje ministr financí.

A živnostníky, kteří se bojí, že skončí na dlažbě, Babiš uklidňuje s tím, že opozice o EET šíří dezinformace. Ministr rovněž popírá, že by byl jako majitel Agreofertu ve střetu zájmů.

"Já dotace čerpám podle pravidel, stejně jako všichni ostatní. To nemám mít právo mít firmy? Všichni se snaží přijímat zákony proti Babišovi," postěžoval si Babiš s tím, že on přišel do politiky bohatý, ne "s holým zadkem". A tak ho prý nejde zkorumpovat.

"Opozice nemá žádné téma, jde jen proti Babišovi. A občas se k tomu připojí i někdo z koalice. Jsem prostě velké téma," hřímá Babiš s tím, že opozice o něm pořád lže.

Babiš za jeden ze svých hlavních úkolů považuje odbourání byrokratických bariér pro cizince, kteří chtějí v Čechách pracovat. Nyní je prý proces zbytečně pomalý.

"Nyní je móda napadat ANO. Musel jsem si také po příchodu do politiky zvyknout na to, že zavřenými dveřmi se říká něco jiného než venku před nimi. Teď už to beru jako folklór," tvrdí Babiš.

"Hnutí ANO se vyvíjí, máme už 2900 členů a asi 400 organizací. A myslím, že je pochopitelné, že mám uvnitř strany nějakou autoritu. Rozhodně jsem neřekl, že strana jsem já (to napsaly Financial Times - pozn. redakce)," tvrdí ministr financí.

"Cokoliv udělám, bude použito proti mně," má jasno Babiš. A pokud jde o útoky na ose premiér-Hrad, Babiš uznává, že by nemluvil tak, jako Miloš Zeman. "Ale prezident je zkrátka svůj," podotýká vicepremiér.

"Uprchlíky beru jako velký problém, jako povodeň. Musíme uzavřít vnější hranice Schengenu. A Evropa ztratila rok času kvótami, které jsou nesmyslné. To teď budeme rok jednat s Tureckem? A co když to neklapne?" pokládá si Babiš otázku. Vadí mu také to, že Evropa ignoruje plán V4 na uzavření balkánské cesty.

"Základem je, aby v Sýrii skončila válka. Musíme uprchlíkům říct, že Evropa je už plná a ať už nechodí," nabízí své řešení krize Babiš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky