Schwarzenberg se zase pustil do Čechů. Rádi bereme, ale dávat nechceme. Přišla ostrá reakce

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden zopakoval svá slova o tom, že Češi nejsou ani civilizovaný, ani kulturní národ. Za jeho slova se však do něj ostře pustil další opoziční politik Jan Zahradil (ODS).

Karel Schwarzenberg
reklama

„Po různých výrocích pana prezidenta, ale i některých jiných politiků u nás, mám jisté pochyby, jestli ještě jsme civilizovaným národem," uvedl politik před nějakou dobou v souvislosti se slovy Miloše Zemana o kalašnikovu. Kulturní jsme podle něj jen sotva. „Neboť my podobné výroky bereme na vědomí, někdy se zasmějeme, jindy si povzdychneme, ale nikdo proti nim nezaujme rázný postoj, aby připomněl našim politikům, že jejich úkolem není býti baviči, nýbrž že mají jíti národu příkladem," vysvětloval tehdy ostře Schwarzenberg.
 
O tom, jestli jsou Češi kulturní a civilizovaní především s ohledem na výroky o uprchlících, Schwarzenberg pochybuje i nadále. „Tady je spousta nepříznivých vlivů. Máme, bohužel, za sebou padesát let velmi podivných režimů. Od roku 1938 do roku 1989. A to naše výrazivo i jazyk český ovlivňuje velmi špatně. A taky myšlení těch systémů do nás nějak vniklo," vysvětluje politik.

Bez viny nejsou prý ani české elity. „Prostě dneska zde politici říkají věci, které by byly v západní Evropě nemožné. Nemluvím ani o Facebooku, kde jsou výraziva... Já jsem netušil, jak vynalézavý jazyk český je, co se týká nadávek," přiznal v rozhovoru expředseda TOP 09.

V zahraničí se na Čechy podle něj v posledních letech dívají s velikým údivem. „Protože jsme popravdě řečeno země, kde sotva nějací uprchlíci jsou. A taková země vyvolává hysterii, jako by byl jeden milion machometánů na pochodu z Brna do Prahy. Přece když porovnáme počet uprchlíků u nás s nějakým rakouským okresem, tak si teprve uvědomíme, v jaké situaci jsme. My jsme se připojili k iniciativě dvou státníků, kteří - řekněme - neplatí za vzory demokracie. Orbána a Fica. Při jakékoli pomoci Řecku jsme řvali, ačkoli když nám bylo zle, tak se nám pomáhalo. Prostě vypadáme jako lidi, kteří jenom rádi berou, ale neradi dávají," myslí si politik.

„Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09, v rozhovoru do Týdne už asi popadesáté od prohraných voleb říká něco jako, že jsme málo kulturní a civilizovaný národ. Asi proto tady chtěl dělat prezidenta - zdejší opice by pod dojmem toho zřejmě konečně slezly ze stromu. Chtělo by to teď zeptat se hlavně pana Kalouska, jestli si myslí totéž," rýpnul si do něj europoslanec ODS Jan Zahradil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky