Města zasažená migrační krizí zaznamenala velký pokles životní úrovně

Podle studie Evropské komise, o které informuje deník Daily Mail, města, kam přišlo nejvíce migrantů, utrpěla obrovský pokles životní úrovně. Z dotazování v 83 městech vyplynulo, že ve 40 procentech z nich nejsou cizinci dobře integrovaní.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Města v evropských zemích nejvíce zasažených migračních krizí říkají, že příchod cizinců měl negativní dopad na život v místních komunitách. Rozsáhlá studie Evropské komise, která proběhla v 83 městech, analyzovala kvalitu života lidí. Výzkumnící dotazované požádali, aby hodnotili faktory z oblasti vzdělávání, bydlení, štěstí a dopadů migrace.

Na otázku, zda jsou cizinci dobře integrováni, ve 33 městech kladně odpověla méně než polovina. V to, že jsou dobře integrováni, věřilo asi 40 procent dotazovaných. Nejvyšší míra nespokojenosti byla zaznamenána v Aténách (76%), Malmö (65%), Římě (64%) a Istanbulu (64%).

Poslední takový průzkum se uskutečnil v roce 2012, od té doby se situace nejvíce zhoršila v Turecku, nejvyšší nespokojenost panuje v Istanbulu a Ankaře. Podobná je i situace v bulharské Sofii.

Velký propad zaznamenalo také Řecko a Itálie, tedy země, přes které uprchlíci do Evropy nejčasněji přichází. Na otázku, zda je přítimnost cizinců vnímána pozitivě, odpovědělo záporně všech šest italských měst v žebříčku. Za nimi nísledoval Istanbul, Ankara a Sofie.

Když se výzkumníci ptali na to, jestli jsou lidé spokojeni se svými městy, dopadl nejhůře Istanbul (65 %), Palermo (67%), Athény (67%) Neapol (75%) a maďarský Miškovec (79%). Naopak nejspokojenější jsou lidé v Oslu a Curychu (99%), dánském Aalborgu, Vilniusu a Belfastu (98%).

Studie však také zjistila, že v celé Evropě je přítomnost cizinců vnímána spíše pozitivně. V Německu, kam přišel více než milion migrantů, cizince pozitivně vnímá 40 procent lidí, což je o 10 procent více než při minulém průzkumu.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky