Chřipková epidemie řádí: První nemocnice zakazují návštěvy

Už bezmála devět tisíc lidí, kteří mají chřipku, ošetřili během posledních pár dnů lékaři v jediném regionu a to ve Zlínském kraji. Jako první v republice tam kvůli chřipkové epidemii platí zákaz návštěv v některých nemocnicích. Vyhlášení plošného zákazu už ale zvažují i nemocnice v dalších regionech.

Ilustrační fotografie
reklama

V kraji jsou prázdniny, ovšem lavice byly prázdné už minulý týden. "U nás ve škole kde chodí malý je situace velmi špatná, z 22 dětí zůstalo zdravých jenom šest," řekla TV Nova paní Horáková ze Zlína, jejíž děti chřipkou onemocněly. "Začalo to u syna, který měl teploty, kašel a rýmu a hned nato za tři dny to chytla malá a pořád se toho zbavujeme doteď," vysvětluje.

Chřipková epidemie propukla naplno na přelomu ledna a února. A po pár dnech zavřela dveře nemocnic nebo některých domovů důchodců. Upozornění na zákaz návštěv se v úterý ráno jako první objevilo na dveřích uherskohradišťské a kroměřížské nemocnice.

Ve vsetínské nemocnici začne zákaz návštěv platit od středy, ve zlínské od čtvrtka. Domluvit se ale dá. "Přestože u nás platí zákaz návštěv, samozřejmě v individuálních případech může ošetřující lékař povolit návštěvu, ale je potřeba posoudit případné riziko," řekla TV Nova mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

O zákazu uvažují i další nemocnice, hlavně v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Ale nejen tam. "Českobudějovická nemocnice vyzvala příbuzné a blízké pacientů, aby zvážili svou návštěvu těchto osob," potvrdila TV Nova mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

Témata: zdraví | chřipka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky