Nové osnovy pro školy: Děti si budou hrát na uprchlíky

Ministerstvo školství se rozhodlo seznámit žáky s uprchlickou krizí, a to velmi svérázným způsobem. Na popud Úřadu vysokého komisaře OSN dostanou učitelé materiály, díky kterým se studenti formou hry vžijí do role migrantů. V příručkách jsou ale určité pasáže, které překvapují i samotné pedagogy.

Ilustrační fotografie
reklama

Jedna z kapitol metodické příručky přenese žáky do roku 2030, kdy se Česko stává kvůli jaderné katastrofě na příštích 200 let neobyvatelné a deset milionu lidí prchá do fiktivní země kdesi v Asii! Ta je jako jediná ochotna české uprchlíky přijmout.

Právě tato kapitola vzbuzuje emoce i mezi samotnými pedagogy. Strašit děti jadernou katastrofou podle nich není ta nejvhodnější forma, jak je seznámit s uprchlickou krizí.

"Tak fantasmagorické teze nebudu komentovat. Já myslím, že daleko realističtější je třeba útěk před suchem ze subsaharské Afriky, který se bude odehrávat už za chviličku," domnívá se ředitel Středního odborného učiliště v Hradci Králové Pavel Jankovský.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se ale brání, že příručka jen nabízí některé příklady, učitelé si ale zrovna tento vybrat nemusí. "Samozřejmě je to tak, jako s ostatními materiály a bude tedy na učitelích a školách samotných, jestli si tyhle materiály vyberou pro diskusi při vzděláván," uvedla vedoucí Úřadu pro ČR Petra Levrincová.

Kromě této kontroverzní kapitoly je ale v metodické příručce i řada skutečných příběhů uprchlíků a část je zpracována také jako komiks, který má být dětem bližší než klasická učebnice. 

Témata: školství | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky