Nebezpečné komíny: Hoří i ty, které prošly kontrolami

Od začátku topné sezóny museli hasiči po celé zemi řešit už desítky, možná i stovky požárů způsobených zanedbanou údržbou komínů.

Komín, ilustrační fotografie
reklama

Jen v Ústeckém kraji hasiči od listopadu takových případů likvidovali osmadvacet. Většinou si za- potíže mohou- lidé sami, protože nemají komín zkontrolovaný a vyčištěný. Jsou ale i případy, kdy začalo hořet i přesto, že komíny revizí prošly.

Rohoznice na Pardubicku. Jeden z posledních případů. Navenek pěkně opravený dům, na komíně se ale šetřilo. Kdyby prošel alespoň revizí, mohlo se na problém přijít a většina domu nemusela shořet.

Příliš mnoho nechybělo k podobnému neštěstí také u rodiny Podzimkových z Velkého Března na Ústecku. "Nejdřív šel černý kouř, potom jiskry. Nejdřív jsme se to snažili uhasit pískem sami, ale pak jsme radši zavolali hasiče," vzpomíná Kateřina Podzimková.

Komín v jejich domě revizí prošel dva měsíce před požárem, kominík jim prý ale zapomněl oznámit, že potřebuje takzvané vyvložkování. Měli štěstí, že se požár nestihl rozšířit.

Komíny se musí nechat zkontrolovat jednou ročně. Revize stojí od pěti set do dvou tisíc korun. Pokud to neuděláte a přijde se na to třeba ve chvíli, kdy vám kvůli komínu začne doma hořet, dostanete navíc ještě pokutu.

Pokud revizi máte a přesto vám v komíně začne hořet, nezbývá pak už nic jiného než zažalovat firmu, která vám revizi provedla.

Témata: kominíci | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky