Nemůžeme být vystaveni násilí ve vlastní zemi, varuje politička

Přelom starého a nového roku s sebou přináší rekapitulaci toho, co se událo, i předsevzetí do budoucna. Mělo by tomu tak být i v otázce migrační krize. Pokud nepřejdou politici od summitů a silných slov k rázným a jasným činům, tak může být mezníkem skokové a nebezpečné radikalizace v Evropě, varuje poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Váhalová poukazuje na silvestrovské dění nejen v Německu, ale i ve Švédsku, Rakousku a dalších zemích. Ty podle ní v plné síle ukázaly bezradnost policie, mlčení médií, zaskočené politiky a vyděšené občany. „Strach je špatný rádce, a pokud evropští politici nebudou skutečně odpovědně a společně řešit migrační krizi a její příčiny, tak je důsledky jejich 'nekonání' smetou do propadliště dějin," varuje sociálně demokratická poslankyně.

Připomíná, že existuje celá řada kospiračních teorií, které mluví o organizovanosti migračních vln i černých scénářů týkajících se toho, co to bude znamenat pro Evropu. „Ať už jsou organizované či nikoliv, jedno je jisté - a to, že některé země EU tuto situaci hrubě podcenily. Incidenty a trestné činy, kterých se dopustili někteří přistěhovalci a bohužel i žadatelé o azyl budou mít zásadní vliv na vztah občanů Evropské unie k migrantům. Mohou zhoršit také vztahy mezi politiky členských zemí a  lze  předpokládat zhoršení celkové atmosféry v evropské společnosti s dopadem na důvěru občanů v politiky a státní moc," píše Váhalová na stránkách své strany.

Pokud někdo příchází žádat o pomoc, nemůže se podle ní dopouštět trestných činů. „Není přípustné, aby byli občané Evropské unie vystaveni násilí ve svých vlastních zemích a daní za jejich solidaritu byl strach. Není možné bez jakýchkoliv pravidel říkat, přijeďte, jste všichni vítáni a pak zaskočeni svolávat summity a řešit otázky zda jsou přicházející schopni a ochotni ctít zákony naší země, zda jsou schopni a ochotni změnit svůj historický postoj k ženám, zda jsou schopni a ochotni integrovat se do kulturního a společenského prostředí Evropy," myslí si politička.

Přestože prý nemá v ládce pojem „kolektivní vina", v tomto případě je to trošku jinak. „Jen z 23 vyšetřovaných v Kolíně nad Rýnem bylo 10 žadatelů o azyl a 7 nelegálních migrantů.  V Německu bylo podáno více než 550 trestních oznámení, kdy pachatele bude velmi složité identifikovat. Není možné tolerovat ohrožení bezpečnosti  vlastních občanů radikalismem v jakékoliv podobě." uvádí Váhalová.

Podobní incidenty podle ní prostě není možné tolerovat, ani je omlouvat, zlehčovat nebo zametat pod koberec. „Kdo páchá trestný čin, musí být potrestán. V případě přistěhovalců a migrantů vypovězením z Evropské unie. Současně je třeba také zastavit nekontrolovatelnou vlnu migrace, která ohrožuje evropské standardy a nebezpečně radikalizuje celou evropskou společnost," říká rázně poslankyně ČSSD.

Témata: čssd | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky