Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíčový problém roku 2016. Jde o uprchlíky

Lubomír Křepelka
Lubomír Křepelka
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Povinné kvóty na přerozdělení migrantů ztrácí podporu napříč Evropskou unií. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se ale EU musí dopracovat ke společné politice, jinak by to mohl být letos stěžejní problém.

Zaorálek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomněl, že obrovské množství migrantů proudí do Evropy přes Turecko. "Jde o to, aby Turecko spustilo vízovou povinnost vůči Sýrii a aby zlomilo páteř organizovanému zločinu," uvedl Zaorálek.

Podotkl, že Německo po silvestrovských útocích na ženy zjednoduší vypovídání uprchlíků a sami Němci mění diskuzi týkající se migrační vlny. 

"Země je schopna zvládnout nějaký počet migrantů, ale když jejich počet překročí určitý stupeň, pak se jejich začlenění stává nemožné," uvedl.

Domnívá se také, že pro povinné kvóty už v Evropské unii nebude podpora, je ale potřeba dopracovat se společné politiky. "V roce 2016 by mohlo jít o klíčový problém," varuje.

Témata:  uprchlíci Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy