Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá země na světě zakázala cigarety. Kde si nezakouříte?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Už druhá země na světě zakázala prodej cigaret. Ve středoasijském Turkmenistánu, kde vládne diktátor Gurbanguli Berdymuhamedov, si už nezapálíte. Cigarety jsou tu od nynějška na indexu vedle drog.

Zákaz prodeje cigaret v Turkmenistánu není žádným překvapením. Gurbanguli Berdymuhamedov, diktátor pouštní země, proti nim vystupuje dlouhodobě. V roce 2014 ho za protikuřácké tažení dokonce ocenila Světová zdravotnická organizace (WHO). 

Cigarety se v Turkmenistánu dají sehnat už jen na černém trhu a prodávají se po kusech. Zákaz zvedl jejich cenu dvojnásobně a kuřáci si za svou vášeň zaplatí zhruba čtrnáct korun - ovšem nikoli za krabičku, ale za kus.

Zákaz přišel po sérii předchozích opatření, jako byla zákaz kouření na veřejných místech a zákaz tabákové reklamy. Teď na kontrolu zákazu prodeje cigaret bude dohlížet tzv. Služba pro ochranu zdraví společnosti.

Inspektoři služby už prošli ulice hlavního města Ašgabatu a prodejcům, kteří jim nabídli "podpultové" cigarety, uložili vysoké pokuty.

Vůbec první zemí, která se takhle striktně postavila tabáku, je Bhútán, vnitrozemský stát v jižní Asii. Je tu nejen zakázán prodej cigaret, ale i kouření.

Témata:  kouření Cigarety

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy