Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Medový skandál: Kde se vzala antibiotika?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Český svaz včelařů stále nedokáže vysvětlit, jak se do českého medu, který dodává do obchodů, dostal med ukrajinský, který obsahoval zakázaná antibiotika.

Předsedkyně svazu včelařů se kvůli problému dnes setkala s ministrem zemědělství. Ale ani po tomto setkání není jasněji. Svaz přitom podle ministra popřel informace, které ještě před několika dny sám potvrdil.

Zakázaná antibiotika v medu na začátku listopadu odhalili odborníci vlastně náhodou - v rámci testu, který objednal deník Blesk. Kauza ale záhy nabrala gigantických rozměrů. Ukázalo se, že deklarovaný český med je tak trochu z Ukrajiny.

A svaz včelařů, který ho do obchodů dodal, začal tvrdit, že za chybu sám nemůže, to prý udělal jen jeden zaměstnanec Včelpa - společnosti, kterou svaz včelařů vlastní. Informaci potvrdil nyní už bývalý šéf svazu Karel Brückler i jeho nástupkyně Jarmila Machová.

Dnes je ale všechno jinak. Ministrovi zemědělství předsedkyně chybu evidentně vysvětlit nedokázala. Házení viny na jednoho zaměstnance tak vypadá jako výmluva.

"Napřed bylo řečeno, že to byl zaměstnanec Včelpa, na druhý den jsem zaznamenal prohlášení, že to zaměstnanec nebyl," kroutí hlavou ministr Marián Jurečka.

Ministr zemědělství se nechal slyšet, že teď ho nejvíc zajímají opatření, která podobným případům zabrání. Až potom, kdo za to může.

Podle informací TV Nova se o návštěvách inspekce na Včelpu dozvídali předem. A svaz včelařů je navíc nejen vlastníkem společnosti Včelpo, ale má také podíl ve výzkumném ústavu včelařském, kde se medy testují. Prostě začarovaný kruh.

 

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy