Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brně se žije lépe než v Praze. Předběhlo i Paříž nebo Londýn

Brno
Brno
Foto: Pixabay

Městem s nejlepší kvalitou života je v Česku Brno. Vyplývá to z prestižního žebříčku na webu Numbeo.com. Za Brnem skončila i Praha a další světové metropole.

Brno se v žebříčku měst s nejlepší kvalitou života umístilo na krásném 46. místě z celkového počtu 143 zahrnutých měst. Druhým městem, které se do žebříčku dostalo, je Praha, ta ale skončila o dvanáct příček hůře, na 58. místě.

Pořadí se určuje na základě osmi kritérií, mezi které patří kupní síla, bezpečnost, zdravotní péče, index spotřebitelských cen, cena nemovitostí vzhledem k výši platů, doba strávená dojížděním, míra znečištění a klima.

Brnu pomohly k dobrému výsledku především nízké ceny potravin, služeb nebo třeba dopravy. A i když je v některých městech průměrný plat několikanásobně vyšší, Brňan si za ten svůj může pořídit srovnatelné množství věcí.

Pozadu zůstává Brno s cenami bytů. Ačkoli brněnské byty by pro obyvatele jiných měst mohly být doslova za hubičku, Brňan na něj vzhledem k nižšímu platu vydělává pořádně dlouho. Oproti tomu ale vyniká z hlediska bezpečnosti.

Není to ale jen Praha, které Brno dalo na frak. V samozvané moravské metropoli se podle statistiky žije lépe než třeba v Bratislavě, Bruselu, Paříži nebo Londýně. Předběhl ale i mimoevropské metropole jako například New York, Moskvu, Dubaj a spoustu dalších. Na kompletní žebříček se můžete podívat ZDE.

Témata:  města Brno

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy