V Brně se žije lépe než v Praze. Předběhlo i Paříž nebo Londýn

Městem s nejlepší kvalitou života je v Česku Brno. Vyplývá to z prestižního žebříčku na webu Numbeo.com. Za Brnem skončila i Praha a další světové metropole.

Brno
reklama

Brno se v žebříčku měst s nejlepší kvalitou života umístilo na krásném 46. místě z celkového počtu 143 zahrnutých měst. Druhým městem, které se do žebříčku dostalo, je Praha, ta ale skončila o dvanáct příček hůře, na 58. místě.

Pořadí se určuje na základě osmi kritérií, mezi které patří kupní síla, bezpečnost, zdravotní péče, index spotřebitelských cen, cena nemovitostí vzhledem k výši platů, doba strávená dojížděním, míra znečištění a klima.

Brnu pomohly k dobrému výsledku především nízké ceny potravin, služeb nebo třeba dopravy. A i když je v některých městech průměrný plat několikanásobně vyšší, Brňan si za ten svůj může pořídit srovnatelné množství věcí.

Pozadu zůstává Brno s cenami bytů. Ačkoli brněnské byty by pro obyvatele jiných měst mohly být doslova za hubičku, Brňan na něj vzhledem k nižšímu platu vydělává pořádně dlouho. Oproti tomu ale vyniká z hlediska bezpečnosti.

Není to ale jen Praha, které Brno dalo na frak. V samozvané moravské metropoli se podle statistiky žije lépe než třeba v Bratislavě, Bruselu, Paříži nebo Londýně. Předběhl ale i mimoevropské metropole jako například New York, Moskvu, Dubaj a spoustu dalších. Na kompletní žebříček se můžete podívat ZDE.

Témata: města | Brno

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky