Hořká pilulka pro EU? Polsko vymítá ďábla demokracie, varuje politička

Polská strana Právo a spravedlnost (PiS) ihned po vítězkých volbách přikročila ke krokům, které mohou podle opozice i zahraničních pozorovatelů omezit demokracii v zemi. Ať už jde o spor kolem ústavního soudu nebo nově kolem veřejnoprávních médií. Podle europoslankyně KSČM Kateřiny Konečné bylo jasné, že vítězství PiS nepovede k posílení demokracie, tak očividná omezení prý ale ani ona nečekala.

Volby, ilustrační fotografie
reklama

Změny v Polsku se podle české političky daly očekávat. „Že jednoznačné vítězství PiS v Polsku nepřinese posílení občanských a demokratických práv, to bylo jasné hned po volbách. Přesto mě překvapuje, jak brzy se snaží upevnit moc v rozporu s těmito právy. Respektive ani ne jak brzy, ale jak okatě," říká komunistická europoslankyně.

Polská vládní partaj se podle ní snahy o ovládnutí vlivných institucí nepokouší ani skrývat. „Právě schválenou novelu zákona o veřejnoprávních médiích, která umožní vládě dosadit do jejich vedení bez konkurzu své lidi, otevřeně vysvětlují snahou o znemožnění kritiky vládních kroků. Na druhou stranu se spěchu konzervativců nemůžeme divit. Vždyť už dva měsíce po jejich volebním vítězství si podle jednoho z tamních průzkumů 56 procent respondentů myslí, že je polská demokracie v nebezpečí. Zřejmě v reakci na ohrožení nezávislosti polského Ústavního soudu," uvádí Konečná.

Zášť PiS ke kritickým a nezávislým médiím, které se na stranu vrhly poté, co byly zrušeny výsledky řijnových voleb soudců ústavního soudu, podle ní občas hraničí s komičností.  „V polovině prosince několik desítek příznivců a členů PiS dorazilo s ikonami Panny Marie a transparentem »Křížová výprava za vlast« k redakci jednoho z nejvlivnějších polských deníků Gazeta Wyborcza. Katolický kněz, který je vedl, pronesl modlitbu na vymítání ďábla. Deník už předtím nejednou varoval před oklešťováním občanské společnosti. Tohle je ještě úsměvné," domnívá se europoslankyně.

Další věci ale podle ní už k smíchu nejsou. Zmiňuje třeba to, že členy řídících a dozorčích rad veřejnoprávních médií bude »dočasně« dosazovat ministr financí. „Kvůli zásahům do Ústavního soudu a novému mediálnímu zákonu se naši severní sousedé dočkali kritiky od Evropské komise. Je ovšem otázkou, zda by Brusel byl tak kritický k současnému polskému kabinetu, kdyby sama vládní PiS na komisi dlouhodobě neútočila. Před časem jsem přirovnala výsledky polských voleb, z nichž by se měla poučit nejen polská levice, která v nich úplně propadla, k hořké pilulce. Zatím jsme ji ale ještě ani nestačili strávit a už nám ta hořká pilulka začíná způsobovat žaludeční potíže," dodává Konečná.

Témata: Polsko | EU | volby

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky