Pro značky na přání si přišly už desítky lidí

Po letech příprav je konečně možné požádat o registrační značky na přání. A přesně podle toho to od rána vypadalo na registrech vozidel. Zároveň začaly odbory likvidovat registrační značky v depozitech.

SPZ, ilustrační fotografie
reklama

Na pražském registru vozidel požádalo o SPZ na přání hned po otevření přepážek 16 lidí a stále chodili další. Nejdéle čekal zájemce, který přišel před úřad už ve tři hodiny ráno.

Podobná situace byla po celém Česku. Řidiči jsou po letech příprav natěšeni. Kromě hanlivých a rasistických výrazů se fantazii meze nekladou. SPZ však musí obsahovat velká písmena latinky a minimálně jednu arabskou číslici.

"Máme s kamarády fotbalový tým, takže bych chtěl zkratku 99 Praha. Už teď mám na autě nálepy, takže bych to chtěl vyšperkovat SPZkou. To mi snad nikdo nevyfoukne, leda že by tu někdo ze spoluhráčů byl dříve než já," vtipkoval jeden z čekajících řidičů.

Pokud Vám úředník nápis na registrační značce schválí, můžete si ji za 15 dnů vyzvednout. Cena za dvě značky je dohromady deset tisíc korun. Značku je ale možné si na tři měsíce jen rezervovat. Pokud si ji však nestihnete do té doby nechat vyrobit, může si ji přivlastnit jiný řidič.

A odbory dopravy dnes také po celé zemi začaly likvidovat registrační značky vozidel v depozitech. Podle odhadů bude z registrů vyřazeno kolem dvou set tisíc vozidel. Jejich majitelé totiž do konce roku neoznámili, kde je mají uschovaná, a co s nimi plánují. A to přesto, že to zákon přikazoval všem, kteří dali značky do depozitu do prvního července 2013.

Registrační značky se postupně rozstříhají nebo slisují tak, aby byly nepoužitelné. Poté je odveze firma, která má zbytky ekologicky zlikvidovat. Do depozitu se značky dávají ve chvíli, kdy vůz dlouhodobě nepoužíváte a nechcete platit povinné ručení.

V depozitech bylo ke konci roku 250 tisíc značek, naprostá většina majitelů ale nepřišla na úřad oznámit, kde se jejich vozidlo nachází, a o značky tak přišli. Zpátky už je nikdy nedostanou a vozidlo proto už nikdy nesmí znovu na silnice. Likvidace značek bude trvat několik měsíců.

Podle úřadů jde ve většině případů jen o formalitu, protože vozidla, ke kterým značky patří, prý už často dávno ani neexistují. V mnoha případech jde o vozy starší dvaceti let.
  

Témata: auta | SPZ

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky