Kancléřka Merkelová si stojí za svým: Uprchlíci jsou příležitostí

Německá kancléřka Angela Merkelová stále prosazuje názor, že uprchlíci jsou pro Německo příležitost do budoucna. Uvede to v novoročním projevu, který německá média zveřejnila s předstihem. Zároveň vyzve k soudržnosti a Němce ujistí, že výzvy spojené nejen s uprchlickou vlnou jejich země zvládne.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Integrace migrantů bude podle německé kancléřky stát čas, síly i peníze, ale vyplatí se. "Pokud to ale vezmeme za správný konec, je dnešní velký úkol přistěhovalectví a integrace tolika lidí šancí do budoucna," píše se v projevu, který bude televize ZDF vysílat dnes v 19:15. Přistěhovalci podle Merkelové vždy Německo obohatili - hospodářsky i společensky.

Merkelová zároveň Němce vyzve k soudržnosti a toleranci. Tváří v tvář xenofobním a rasistickým náladám se nemají nechat rozdělit. "Je důležité, abychom nenaslouchali těm, kteří si s chladem či dokonce nenávistí v srdci chtějí uzurpovat němectví jen pro sebe a ostatní z něj chtějí vyloučit," uvede.

Stanice ZDF nově k novoročnímu projevu Merkelové nabídne anglické a arabské titulky. "Pomocí arabských a anglických titulků se chce ZDF dostat k co největšímu počtu uprchlíků," komentovala novinku televize. Překladem opatřila už vánoční proslov prezidenta Joachima Gaucka.

Německo je jedním ze států, kam uprchlíci během současné krize přicházejí nejčastěji. Letos jich překročilo hranice země více než milion.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky