Jak a kde získat výpis vykázané péče od lékaře?

Zdravotní pojišťovny stále vyzývají své klienty, aby lékaře kontrolovali. Díky elektronickým výpisům zdravotní dokumentace se odhalily už stovky pojistných podvodů, na některých lékaři vydělali i miliony. Jak a kde získat výpis vykázané péče?

Zubaři, ilustrační fotografie
reklama

Někteří lékaři účtují pojišťovnám za výkony, které ve skutečnosti vůbec neprovedli. Podobné podvody je přitom poměrně jednoduché zjistit, stačí se podívat do svého výpisu. Nakonec možná i vás překvapí, jaké zdravotní "péče" se vám dostává. Existují totiž i tak bizarní případy, kdy byl podle dokumentace muž na prohlídce u gynekologa.

Na základě žádosti musí zdravotní pojišťovny ze zákona poskytnout údaje jednou ročně, to se ale týká "papírového" výpisu. Většina zdravotních pojišťoven však nabízí i možnost procházet své záznamy na internetu. Výhodou takového přístupu je, že máte data k dispozici kdykoliv, ne jenom jednou za rok. Jak výpis zrovna u vaší pojišťovny získat?

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP, 111)

Největší zdravotní pojišťovna v Česku poskytuje ještě několik dní elektronický přístup do dokumentace přes Elektronickou zdravotní knížku v rámci projektu IZIP, ten ale od nového roku končí.

Skončil i Portál VZP, kde bylo po uzavření smlouvy možné s pojišťovnou elektronicky komunikovat. Místo něj nastoupil VZP Point, kde můžete také kontrolovat svou zdravotní péči.

Můžete také vyplnit a poslat žádost o písemné sdělení údajů a do tří týdnů vám přijde poštou, případně si ho vyzvednete na pobočce. Zažádat o výpis můžete i osobně na úřadovnách VZP.

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (VOZP, 201)

Zbývající pojišťovny jsou sdruženy v Portálu zdravotních pojišťoven. Klienti VOZP mají přístup do své elektronické dokumentace přímo přes zmíněný portál, přihlašují se pomocí certifikátu nebo SMS autorizace. Zároveň mohou vyplnit formulář, poslat ho poštou, nascanovat a zaslat v emailu, nebo přinést na pobočku.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP, 205)

I další pojišťovna nabízí online přihlášení, prostřednictvím Elektronické přepážky. Princip je znovu stejný - do portálu přistupujete přes certifikát nebo SMS. Pojišťovnu je také možné kontaktovat na infolince 810 800 000 a nechat si výpis zaslat, případně znovu vyzvednout na pobočce.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP, 207)

OZP také poskytuje online službu - do systému VITAKARTA se registrujete osobně nebo online. V záložce Zdraví pak najdete veškerou svou dokumentaci. Zároveň můžete znovu zaslat vyplněný formulář a počkat na doručení písemného výpisu.
 
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZP ŠKODA, 209)

Přístup do internetového systému ZP Škoda lze získat pouze osobně a na občanský průkaz. Jde znovu o přihlašování přes Portál ZP. Výpis zdravotní dokumentace si můžete vyžádat také na pobočce, případně zaslat vyplněnou žádost a dostat údaje do vlastních rukou.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV ČR, 211)

Pokud máte pojišťovnu ministerstva vnitra, máte opět dvě možnosti, jak svou zdravotní péči zkontrolovat. Elektronicky skrze systém Karta života, o vzdálený přístup zažádejte osobně, poštou nebo telefonicky. Případně můžete znovu vyplnit žádost, která je k dispozici na pobočkách i online.

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RBP, 213)

Pojišťovna RBP poskytuje jen jedinou možnost, jak výpis zdravotní dokumentace získat - online přes portál MojeRBP. Přes záložku Moje zdraví se pak dostanete do vykázané péče.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky