Češi jsou rozmazlení? Ostrá kritika společnosti kvůli uprchlické krizi

Lidé žijící ve střední Evropě jsou rozmazlení a odvykli si, že o demokracii musí bojovat každý den. V pořadu Interview ČT24 to uvedla poslankyně Národní rady Slovenska Magda Vášáryová.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

"Zažili jsme už několik migračních vln, naposledy z Balkánu. Žádná nevyvolala takový strach, který je přitom iracionální," uvedla Vášáryová s tím, že v Evropě vyvinula celá kultura strachu před vším možným. 

"Jen v takových situacích lidé ukáží, co v nich skutečně je. Já zírám, protože někteří lidé, o kterých jsem si myslela, že uvažují jako já, tak mi nyní posílají různé ruské propagandy, zmanipulovaná videa a úplně tomu propadli, i když jsou to lidé, kteří už mnohokrát před tím ukázali racionální postoj," dodala.

Upozornila také, že po 40 letech, kdy bylo křesťanství komunisty pošlapávané, se nyní obáváme o křesťanské hodnoty. "Vždyť je to směšné," myslí si. "Chceme se hlavně bavit a aby to udělal za nás někdo jiný... Dnes demokracie je, zítra už nemusí být. V historii jsme se o tom přesvědčili mnohokrát," dodala.

"Dostáváme miliardy, na které jsme si nevydělali. To není dobrý výchozí bod pro společnost, která si myslí, že je stále chudá a má pocit, že nemá ještě dost. To je ta revoluce zvýšených očekávání, která může vše zničit stejně jako jiné revoluce. Obávám se, že někteří lidé nikdy nebudou mít dost," uzavřela s tím, že společnost je rozmazlená.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky