Které zlozvyky vás přivedou do hrobu?

Vědci sestavili nový seznam zlozvyků, které jsou nejčastějšími příčinami předčasných úmrtí. Mezi šestici nejrizikovějších faktorů bylo poprvé zařazeno dlouhé vysedávání a nadmíra spánku.

Ilustrační fotografie
reklama

Výzkumníci z University of Sydney za nejnebezpečnější návyky považují nadměrnou konzumaci alkoholu, kouření, špatnou stravu, nedostatek pohybu, sezení překračující sedm hodin denně a více než devítihodinový spánek. Výsledky výzkumu zveřejnil medicínský časopis PLOS.
 
Nová studie, na níž poukázal britský server The Daily Mail, tak na seznam největších rizikových faktorů vůbec poprvé zařadila nadmíru spánku a sezení. Australská studie tedy přispívá ke stále častěji zmiňovanému předpokladu, že hodina strávená večer v posilovně škody způsobené celodenním sezením v kanceláři nenapraví.

Osoby, jež podléhají celé šestici lifestylových hříchů, jsou vystaveny více než pětinásobě vyššímu riziku, že v příštích pěti letech zemřou, než jedinci, kterých se netýká ani jeden jmenovaný zlozvyk. Vědci tvrdí, že nezdravý životní styl stojí za více než třetinou předčasných úmrtí.

Témata: lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky