Pro lidi kecy, pro sebe obrněné limuzíny. Sociologa pobouřilo rozhodnutí vlády

Vláda v pondělí rozhodla, že ministr financí Andrej Babiš dostane kvůli různým výhrůžkám ochranku. Jenže podle sociologa Petra Hampla, který byl nedávno zvolen do úzkého předsednictva Bloku proti islámu, je to nesmysl. Po volbách proto plánuje celou věc s ochrankou zase zrušit.

Andrej Babiš
reklama

Babiš je podle rezortu vnitra vystaven ohrožení zejména kvůli činnosti kriminálních skupin s ohledem na to, že ministerstvo financí řeší celní a daňové podvody. Přesné náklady na policejní ochranku pro ministra financí nejsou vyčísleny. Na jednu denní směnu se ale odhadují na 82 tisíc korun.

Tyto peníze mají jít na platy pro policejního řidiče a osobní ochránce, kteří se u chráněné osoby střídají ve čtyřech denních směnách. Další náklady představuje provoz aut, která policie potřebuje koupit. Pro chráněnou osobu jsou potřeba tři, cena jednoho auta podle podkladů pro vládu vyjde zhruba na 2,4 milionu korun.

Jednomu z představitelů Bloku proti islámu se však něco takového nelíbí. „Jedna z prvních věcí, kterou po volbách 2017 uděláme, bude zrušení ochranky pro ministry. Vláda má přece vládnout tak, aby v zemi bylo bezpečně pro všechny!" zlobí se na sociálních sítích Petr Hampl.

Není mu úplně jasné, proč by ochranku měl dostat Babiš a ne další osoby. „Pokud by už někdo měl dostat ochranku, proč zrovna ministr financí? Proč ne nějaký špičkový chirurg? Proč ne rodiny policistů? Proč ne skvělý konstruktér? Nebo obchodník, co dokáže sehnat zakázky, které uživí tisíce dělníků. Každého z těch lidí bychom postrádali víc než ministra financí. Kdyby se zítra ztratil ten, komu by vlastně chyběl?" rozjel se sociolog.

„Jak nedávno řekla paní ministryně Marksová, politik je přece od toho, aby lidem poskytoval uklidňující vyjádření. Takže pro lidi kecy o tom, že nic nehrozí, pro sebe ochranky a obrněné limuzíny," připomněl slova ministryně práce Hampl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky