Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a EET: Publicista se pustil do ministra

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Publicista a spisovatel Ondřej Neff upozornil na probíhající boj o elektronickou evidenci tržeb. Koalice má nyní početní převahu nezbytnou k vítězství, opozice proto přistupuje k obraně formou obstrukcí. "Prostě zahltí sněmovnu žvásty, aby nebylo možné nový zákon přijmout", upozornil publicista.

Neff v komentáři na webu Neviditelný pes připomněl, že hlavním protagonistou nového zákona je Andrej Babiš, který slibuje navýšení výběru daní o 30 miliard ročně.

"To je hezká vidina, 30 miliard ročně k dobru, ale zatím se ani jemu, ani jeho souputníkům nepodařilo přesvědčivě doložit, jak těch 30 miliard získat důsledkem toho, že poslední hokynář v Horní Dolní připojí veškeré své transakce po internetu k jakémusi úřadu, kde bude kdosi cosi kontrolovat, a navíc, že každý plátce DHP bude kamsi posílat jakési výkazy," píše publicista.

Babiš argumentuje především karuselovými obchody. "Princip mi vysvětlil jeden šikula už někdy před deseti lety a spočívá v tom, že musíte mít pro začátek aspoň 200 milionů korun. Pak se provádějí obchody přes hranice a přehazují se odpočty a vratky DPH a pak se firma zruší a DPH uvázne v šikulově kapse. To je princip karuselového obchodu. Od začátku celé tahanice o elektronickou evidenci nechápu, jak by se tímto opatřením dařilo karuselovým obchodům zamezit," přiznal Neff.

Podle něj je sice možné, že to tak je, chybí mu ale komunikace s veřejností. "Babišův podnik volilo jistě mnoho příslušníků té sféry společnosti, která nevisí na dávkách a pracuje 12 hodin denně a riskuje svoji existenci v návaznosti na výsledku své práce. Nechci použít slovo „podnikatel", protože se stalo nadávkou. Tito lidé by si zasloužili vědět, jak to Babiš myslí se svým úmyslem navalit jim další buzeraci navrch, tedy měsíční hlášení a evidenci každé účtenky. Karuselové obchody fungují, jsou obrovské svinstvo, ale jako nezasvěcenému člověku mi uniká, jak jim lze zamezit evidencí účtenek. Tohle vysvětlení Babiš dluží," dodal.

Témata:  Andrej Babiš EET (elektronická evidence tržeb)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy