Uprchlíci ve Švédsku hromadně stahují žádosti o azyl. Co se děje?

Mnoho migrantů podstoupilo strastiplnou cestu, aby se dostalo do Švédska, druhé nejoblíbenější destinace pro uprchlíky. Statisíce z nich zde požádaly o azyl. Jenže mnozí teď své žádosti zase stahují. Nelíbí se jim, jak země změnila azylovou politiku.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Server The Local poukazuje, že rostoucí počet žadatelů o azyl stahuje své žádosti. Důvodem je rozhodnutí vlády zavést pouze dočasná povolení k pobytu a omezení pravidel pro slučování rodin.

„Přesto, že podstoupili riskantní a nákladnou cestu ze Středního východu do Skandinávie, stovky lidí, kteří ve Švédsku hledali azyl, se nyní snaží vrátit domů," uvedl server s odvoláním na švédskou televizi SVT.

Podle aktuálních čísel svou žádost stáhlo tento rok v průměru 300 lidí měsíčně, v listopadu se toto číslo více než zdvojnásobilo na 627. Tento vývoj se časově shoduje s tím, že vláda zavedla přísnější hraniční kontroly a vzala zpět svůj slib, podle kterého nabídne trvalý pobyt a azyl všem uprhclíkům ze Sýrie.

Podle veřejnoprávní televize jen za prvních 10 prosincových dnů své žádosti stáhlo 239 lidí. SVT naznačuje, že mnozí z nich jsou muži, kteří cestovali do Śvédska bez rodin. Nyní ale nemají jistotu, jestli se k nim jejich příbuzní budou moci kvůli přísnějším pravidlům v budoucnu připojit. Změna bude platit od roku 2016.

Stanice také uvedla, že by se někteří uprchlíci, kteří nemají platné doklady, mohli pokusit ze Švédska odcestovat, aniž by o tom informovali švédský úřad pro migraci. Iráční občané jsou si pak prý schopni doklady zajistit prostřednictvím svých úřadů, a odcestovat jinam.

„Nerad se tam vracím. Riskoval jsem svůj život pro budoucnost svých dětí. Nechci, aby měly stejný život, jako jsme měli my, s válkou, zabíjením a neúspěšnými vládami." cituje server Omara Aliho, jednoho z iráckých uprchlíků.

Server také poukazuje, že došlo k celostátnímu poklesu počtu žadatelů o azyl. Změna nastala především v posledních týdnech, kdy vláda zavedla přísnější kontroly na hranicích a uvedla, že se zřejmě sníží počet těch, kterým bude azyl reálně poskytnut. V říjnu úřady registrovaly asi 10 tisíc žadatelů týdně, první týden v prosinci to bylo jen 4721 lidí.

Témata: Švédsko | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky