Sluníčkáři jsou fašisti a správný muslim podřezává nevěřící. Debata u Jílkové byla hodně vyhrocená

Výroky prezidenta Zemana o islámu, muslimech a uprchlících vyvolávají ve společnosti protichůdné reakce. Jedni s nimi souhlasí, druzí je považují za šíření nenávisti a fašizaci. Kritiku prezident sklidil také za letošní 17. listopad a výstup na jednom pódiu s Martinem Konvičkou. U Jílkové se dnes diskutovalo o tom, jak se Zeman chová a jestli opravdu tolik rozděluje českou společnost.

Michaela Jílková
reklama

Podle nezávislého europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila by měl prezident slučovat společnost. „Není to opoziční politik. On dobře komunikuje se svými voliči, ale vůči ostatním užívá agresivní a konfrontační style, ať už jde o pražskou kavárnu, novináře, akademiky, Peroutku nebo jeho nedělní vyjádření o Karlu Schwarzenbergovi. To se mě lidsky dotklo," přiznal Pospíšil.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka však Zeman reaguje laskavě, občany spojuje a artikuluje jejich názory. „To nálepkování rozděluje společnost, jako když se mluví o fašizaci společnosti," myslí si Ovčáček. Na poznámku, jestli nálepkováním není i užívání termínu „pražská kavárna" dodal: „To je milé pojmenování, možná to bude nový sociologický termín." Pospíšil připomněl, že loni Zeman proti sobě štval lidi z vesnic a menších měst a z měst velkých. „Mě to mrzí, vážně chci prezidenta, který bude spojovat," posteskl si europoslanec.

Zeman v televizi nemluví vždy pravdu

Senátor za stranu severočeši.cz Jaroslav Doubrava se dostal k tématu 17. listopadu. Podle něj také záleží, jak se Zemanovi chovají lidé z malých měst a jak z Prahy nebo z médií. Dodal, že je také prokázáno, že loňský 17. listopad organizovala americká ambasáda, čímž si vysloužil hlasitý posměch z publika. Pochválil také redaktory televize Prima za nedělní rozhovor se Zemanem. Pospíšil v té souvislosti připomněl hodnocení pravdivosti prezidentových výroků tak, jak jak je ověřil Demagog. Podle toho Zeman v jen v pěti výrocích z 22 mluvil pravdu. Ovčáček na to opáčil, že toto hodnocení je nesmyslné, protože například zpochybňuje slova německé rozvědky.

Doktor Marek Hilšer, který seděl v publiku, oponoval senátorovi, že by jeho logikou mohl říct, že pokud loňský 17. listopad organizovala americká ambasáda, letos to byl Kreml. Ale přesto to neříká. „Loni se rozdávaly karty, letos transparenty," srovnával obě akce lékař. I Ovčáček se přiznal, že není příznivce této teorie, kterou označil za „konspirační". Dodal, že letos nikdo nic nerozdával. Navíc se ostře pustil do vysokých činitelů, kteří Zemana za jeho vystoupení na Albertově kritizovali, s tím, že tím zároveň uráželi lidi, kteří tam byli.

Kdo je pražská kavárna?

Hostující profesor New York University v Praze Tomáš Klvaňa Doubravu nařknul, že mluví jako Rudé právo. „I v tom psali, jak americká ambasáda vystupuje proti lidu," uvedl. Nastolil také debatu o tom, co je to vlastně ona pražská kavárna, a proč o ní Zeman mluvil jako o zneuznané skupině lidí, která nedosáhla na funkce. „V Lucerně byly vidět zklamané tváře, když Schwarzenberg nevyhrál prezidentskou volbu, ty stejné tváře dnes kritizují," vysvětloval Ovčáček. Připomněl, že díky přímé volbě má Zeman jiný mandát. „Nejsem příznivec Zemana. Loni plácal blbosti a dostal za to vajíčka. Letos měl perfektní projev a veřejnost to uznala, To se projevilo i na jeho preferencích," uvedl Jiří Spurný, podnikatel z Prahy. „Řekněte mi, co z jeho projevu rozeštvává společnost? Vynechme, vedle koho stál," pral se protizemanovské strany.

Podle Klvani ale nejde pominout, s kým stál na jevišti, protože to celé dotváří obraz a vysílá zprávu. „Jde o gesto politické podpory, které bylo předem plánované," myslí si. „Já jsem nikoho nekádroval a nedělal to ani pan prezident. Šlo o lidi, kteří byli pod pódiem, ne o ty, kteří byli na něm," oponoval mluvčí Hradu. „Česká veřejnost nemá krátkou paměť. Prezident dlouhodobě šíří tvrdá slova vůči menšinám. Teď se snaží distancovat, ale obraz říká víc než slovo. S kým stojí na pódiu důležité je," tvrdí Chalid Bitar, zástupce syrské svobodné komunity a podnikatel. „Stál jsem na stejném pódiu, ale stál jsem spíše vedle Zemana než vedle Konvičky," ujasňoval Doubrava svou přítomnost na Albertově a dodal, že to z něj nejspíš dělá rasistu a xenofoba. „Lidé už na tom pódiu stáli, když jsme přišli. To jsme jim měli říct: hele, vypadněte?" nechápal senátor.

Studenti květiny položit mohli

„Já byl mluvčí prezidenta. Jestli si někdo myslí, že Konvička šel náhodou kolem, je úplně mimo," ujasňoval Klvaňa s tím, že všechno bylo předem naplánováno. Pospíšil přiznal, že se mu Zemanův projev nelíbil, ale „není to na trestní řízení", dodal. „Chtěl bych, aby můj prezident položil květiny, uctil památku a zmínil se o letech 1939 a 1969. Ne aby tam uspořádal politický mítink," vysvětloval Pospíšil. Přesně to ale podle Ovčáčka Zeman udělal. Mluvčí připomněl, že loni prezident na Albertově odhalil desku. „Do doby, než tam začal chodit, nikoho to místo nezajímalo," tvrdil Ovčáček. „Studenti tam chodí 25 let, letos jich přišlo asi 50. V té době jste psal do komunistických novin, tak se vám tam nechodí snadno. My jsme přišlo v 11 hodin, byla tam jen policie a Zemanova ochranka, nikdo jiný. Je tedy jasné, že nebylo koho provokovat. Jen bychom položili věnce a šli. Říkám vám do očí, že jste lhář," obrátil se na Ovčáčka.

„Vy jste květiny položit mohli. Jenže jste začali provokovat a reportér České televize Samko vás podporoval. Otázka je, jestli jste tam byl jako vysokoškolský profesor nebo jestli se tam chcete svlékat," pustil se do Hilšera Ovčáček. Připomněl tak incident, kdy se lékař odhalil na tiskové konferenci vlády. „Co vám vadí na svlékání? Je to forma protestu a občanského zapojení. Jde o mírumilovný protest. Měli jsme na těle napsáno: Premiére, odvahu. Za mnohem pokleslejší považují sprostá slova v rozhlase nebo opilého prezidenta u korunovačních klenotů." opáčil mu lékař. Jeden z diváků k tomu dodal, že jde jen o zástupný problém a že opilce je občas vidět i ve sněmovně. Přesto prý nelze s jistotou říct, jestli Zeman byl opilý nebo nemocný. „Nebyla to viróza. Studoval jsem to. A potvrdila to i poslankyně Němcová, která stála blízko," dodal k tomu lékař. Ovčáček na jeho účet poznamenal, že svlékání se na pietních akcích považuje za neúctu. „Někdo se svléká, Ovčáček se odhaluje rétoricky a to je mnohem horší," uvedl Hilšer s tím, že je mluvčí jako Rudé právo.

Zeman mluví o obavách občanů

Podle podnikatele Spurného jde především o to, co Zeman zmínil v projevu na Albertově, kde mluvil o skrytých obavách občanů. Podle Pospíšila projevil prezident svoje názory, přesto to bylo lepší než jeho loňská řeč, při které svými slovy o masakru na Národní třídě svátek zpochybnil. „Měli bychom asi uzákonit, co se 17. listopadu smí a nesmí říkat," rýpnul si Ovčáček. Jeden z diváků, který byl v roce 1969 zmlácen, se Zemana zastal se slovy, že měl pravdu v tom, že šlo o „běžné bití" a že demonstranti jindy schytali větší „nakládačku".

Řeč přišla i na státní ocenění udělovaná 28. října. Kritice se nevyhnulo především ocenění komunistického funkcionáře Tomana. Lidem to ale podle Spurného nevadí, protože jak jinak by se dala vysvětlit Zemanova rostoucí popularita. Ovčáček dodal, že čím vyšší je prezidentova popularita, tím větší se ozývá kritika. „Vás komunisté zbili a vám není trapné sedět na straně bývalého komunistického politika a komunistického pisálka?" ptal se Klvaňa diváka s odkazem na Doubravu a Ovčáčka. „Sedím na straně svého prezidenta, který je inteligentní, vzdělaný a empatický, on se jako minulý režim neprojevuje," ujasňoval divák.

Komunistického ministra ocení, profesory ale nejmenuje

Doubrava se vrátil ke studentům a 17. listopadu. Akademici podle něj mohli počkat a květiny položit až po mítinku. „Byl jsem na Národní třídě, chytali jsme se na Albertov. Všichni jsme věděli, že je tam Zeman a Konvička, nikdo neměl odvahu tam jít. Byli tam plešatí a osvalení muži a pak i příznivci Zemana. Informace se rychle šířili. Proto už nikdo nepřišel," vysvětloval jeden ze studentů. „Vičanová nám řekla, že je místo zamluvené od do 24. hodin a že máme přijít až další den," oponoval Doubravovi Hilšer. „A to je klíčová informace. Místo bylo zamluvené. To je demokratické," tvrdil senátor. „Zablokovali místo na 24 hodin, to je podle práva. Ale je to morální? Zamluvit pietní místo v den svátku?" přidal se Pospíšil. „Od 16:00 tam bylo volno, kytku jste položit mohli," trval na svém Doubrava.

Europoslanec také připomněl Zemanovo rozporuplné chování. Na jedné straně nechce jmenovat dva profesory, kteří měli údajně spolupracovat s StB nebo se jejich jméno objevilo ve spise vojenské rozvědky, na druhou stranu ale ocení Tomana, komunistického ministra a vysokého pohlavára KSČ. Podle Ovčáčka je ale rozdíl mezi spoluprací s StB a zásluhami v zemědělství. „to je jako by Německo ocenilo po válce Speera," komentoval to jeden z diskutujících.

Zeman je vdělaný a inteligentní, ale...

Klvaňa také uvedl, že Zeman je inteligentní a vzdělaný, přesto se prý ale tragicky mýlí. když se postaví vedle Konvičky, vystupuje proti pražské kavárně nebo když rozpoutává válku v akademické obci. I někteří diváci si myslí, že by Zeman neměl jednat za sebe a prezentovat své názory, naopak by měl mluvit za všechny a oponenty by neměl označovat za řvoucí stádo. Podle dalších to ale není možné. Ovčáček podotkl, že v tom případě by nemohl mluvit vůbec. Další divačka podotkla, že je poněkud zajímavé, že studenti nebyli na Albertov vpuštěni kvůli bezpečnosti, pak se ale Zeman postavil na pódiu vedle někoho, koho podle svých slov nezná, což rozhodně bezpečné není. Další divák zkritizoval sluníčkáře a doslova je označil za fašisty. Navíc prý nikdo kromě Zemana neposlouchá občany.

„Je inteligentní, to je to nejhorší. Když inteligentní člověk mluví za sebe a prezentuje názory, které jsou v této době považovány za extremistické, poškozuje tím sebe i Českou republiku. Některé státy kvůli výrokům zmrazují vztahy s Českem, což se dotkne i české ekonomiky," uvedl Syřan Bitar. Podle něj je třeba rozlišovat islamismus, tedy politiku zahalenou do muslimského náboženství, a muslimy, kteří mají víru jako duchovní věc. Na to mu Spurný citoval z Koránu verš o zabíjení nevěřících. „Správný muslim musí zabíjet bezvěrce. Islám umožňuje buď možnost přejít na víru nebo podříznutí," tvrdil Spurný. „Musíte brát náboženství jako celek, to dobré i to zlé. Násilí se vyskytuje ve všech náboženstvích. Zeman vybírá jen to zlé, chová se přesně jako radikálové. A děkuji za přednášku, to jsem nevěděl, asi musí, někoho podříznout, abych byl dobrý muslim. Právě neznalost vede k nesnášenlivosti. Islám je náboženství jako každé jiné. Radikály najdete všude, stejně jako dobré lidi," vysvětloval Bitar.

„Stydím se za svého prezidenta. Nejsem volič ČSSD ani příznivce vlády, ale Sobotka vystupuje jako státník. Setkal se s dobrovolníky, kteří pomáhají uprchlíkům, A Zeman zatím uráží postižené, vegetariány nebo abstinenty," zaznělo na závěr z publika. Podle Ovčáčka však Zeman na svém vyjadřování zapracovat nemusí, praxí jsou pro něj prý krajské výjezdy. „Jeho odpůrci dostávají možnost na setkání mluvit jako první. Prezident nikoho neuráží a zůstane svůj," dodal Ovčáček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky