Skandál na Hradě: Další Zemanův člověk přišel o prověrku

Z Pražského hradu a Prezidentské kanceláře se stává téměř bezpečnostní riziko. Po Vratislavu Mynářovi ztratil přístup k utajovaným depeším i velitel Vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc. Přišel o bezpečnostní prověrku, informují dnešní Lidové noviny.

Pražský hrad
reklama

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc ztratil bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Odebral mu ji v těchto dnech Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Podle zdrojů LN Pilcovi uškodila aféra Nagygate.

Bez prověrky nesmí generálmajor Pilc ve své funkci setrvat, takže prezident Miloš Zeman, který je jeho nadřízeným, za něj bude muset hledat náhradu. Odebrání prověrky potvrdil Pilcův právní zástupce Daniel Volák. Na dotaz, proč byla prověrka Pilcovi odebrána, odpověděl: "Kladete si stejnou otázku jako můj klient. V rozhodnutí NBÚ naprosto chybí přezkoumatelné důvody.“

Proti odebrání prověrky chce proto protestovat. "Budeme se bránit všemi dostupnými právními prostředky,“ dodal Volák, advokát a exnáměstek ministra spravedlnosti. Pilc podle něj už o nepříjemné situaci hovořil s prezidentem Zemanem. "O věci nemám podrobné informace, a proto se nebudu nyní vyjadřovat,“ sdělil LN jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zda Pilc bude dál řídit vojenskou kancelář Hradu, ponechal bez komentáře i kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Tomu ostatně NBÚ v září odmítl prověrku na stupeň přísně tajné vydat.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Právě jeho prostřednictvím hlava státu vykonává svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil.

Témata: Pražský hrad

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky