Vládní europoslanci opět podpořili kvóty? Hloupá mediální manipulace, zlobí se ČSSD

Europoslanec ODS Jan Zahradil obvinil europoslance vládních stran a TOP 09, že v minulém týdnu opět hlasováním podpořili uprchlické kvóty. Proti tomu se ale důrazně ohradil Pavel Poc (ČSSD). Je to hloupá mediální manipulace, varuje.

Jan Zahradil
reklama

Zahradil v tiskové zprávě varoval, že vládní europoslanci opět podpořili uprchlické kvóty tím, že hlasovali pro finanční podporu relokačního mechanismu ve výši 890 milionů eur, tedy asi 24 miliard korun. Dodal, že poslanci Evropského parlamentu z ODS návrh nepodpořili.

„Opakovaně jsme vládu upozorňovali, aby se alespoň na důležitých hlasováních se svými europoslanci domluvila. Místo toho už poněkolikáté vidíme, jak koaliční europoslanci hladce schvalují kvóty, které vláda – alespoň slovně, před veřejností – odmítá. My jsme se samozřejmě pod přidělení finančních prostředků odmítli podepsat, protože s přerozdělovacím mechanismem od začátku nesouhlasíme. Podporujeme naopak navýšení prostředků pro agentury FRONTEX a Europol, které mohou skutečně pomoci migrační krizi lépe zvládat," uvedl k tomu Zahradil.

Jenže podle ČSSD je to trošku jinak. „Pokládám za nutné se důrazně ohradit proti tvrzení pana Zahradila, že hlasování o rozpočtu znamená schvalování kvót. Není to pravda. Povinný relokační mechanismus byl schválen už v září. Europoslanci za ČSSD samozřejmě hlasovali v souladu s pozicí české vlády proti němu," uvedl europoslanec za ČSSD Poc.

Zahradil podle jeho slov mluví o hlasování o finální dohodě rozpočtu, který prošel několika úpravami a představuje tak kompromis mezi Radou, Komisí a Parlamentem. „Poslanci vládní koalice hlasovali pro, poslanci ODS proti. Zde ale shoda tiskové zprávy kolegy Zahradila s realitou končí," uvedl Poc.

„Hlasovat proti rozpočtu jen proto, že obsahuje položku financování dříve schváleného relokačního mechanismu, je hloupost. Když už byl relokační mechanismus schválen, je pro Českou republiku výhodné, aby maximum nákladů na relokaci nesl právě rozpočet Evropské unie. Jinak bychom to museli platit sami. Kvóty jsou aktuálně u soudu a jejich osud je nejistý i z jiných důvodů," vysvětluje situaci europoslanec ĆSSD.

Pokud by však uplatněny byly, pak je podle něj výhodnější, aby Česká republika z evropského rozpočtu dostala na každého přijatého uprchlíka až 6000 eur, což podle Poce může plně pokrýt náklady například na azylové řízení nebo i případné vrácení uprchlíka.  „Pokud kvóty padnou, což bychom viděli nejraději, tak se samozřejmě uvedená položka rozpočtu neuplatní," dodává politik.

„Nemám rád mediální manipulace a už vůbec pak manipulace hloupé. Jenže přesně tyhle parametry tisková zpráva kolegy Zahradila naplňuje. Trapný obrázek totiž doplňuje i fakt, že finální dohoda o rozpočtu obsahuje také podporu navýšení prostředků pro agenturu FRONTEX na ochranu vnějších hranic EU a navýšení prostředků pro EUROPOL zaměřených na zvýšení bezpečnosti. Pánové z ODS ale hlasovali proti, i když pan Zahradil v tiskové zprávě tvrdí, že navýšení prostředků pro tyto agentury podporuje," rýpnul si Poc.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky