Chtějí lidem tahat peníze z kapes a pak je rozhazovat. ODS varuje před novým plánem vlády

Vláda uvažuje o tom, že rozšíří silniční daň na všechny majitele osobních aut, prozatím ji platí jen firmy, které ročně odevzdají státu víc než 5 miliard. Tento plán se ale nelíbí ODS, která naopak navrhuje daň pro všechny zrušit.

Zbyněk Stanjura /ODS/
reklama

S uvalením daně na všechny majitele aut počítá Národní akční plán čisté mobility, který schválila vláda. Návrh není definitivní, příští rok musí ministerstvo dopravy provést analýzu, jestli se daň vůbec vyplatí zavést. Zpoplatnění ostatních aut navrhlo podle serveru idnes.cz Sdružení automobilového průmyslu, výše poplatku by se měla lišit podle velikosti auta a toho, jak znečišťuje ovzduší.

ODS je ale proti. Podle svého programu se naopak snaží všechny „zbytečné" daně zrušit a tím snížit daňovou zátěž pro občany. Strana proto také už navrhla, aby byla silnišní daň zrušena úplně.

„Chceme rušit takové daně, na kterých stát moc nevybere, ale jsou často spojeny s náročnou administrativou a občany zbytečně obtěžují. Silniční daň je jedna z nich. Provoz auta je navíc již zdaněn spotřební daní, dálniční známkou, mýtem atd. Není tedy důvod chtít další poplatky," upozorňuje předseda ODS Petr Fiala a dodává, že ODS návrh na její zrušení podala už v červenci.

„Stát na výběr této daně potřebuje několik stovek úředníků, kteří stojí ročně 400 milionů korun. Místo aby vláda tuto zbytečnou daň úplně zrušila, chce ji rozšířit na všechny a vytáhnout lidem z kapes další peníze. Ty pak neodpovědně utrácí na nabírání dalších úředníků a další provozní výdaje. Proti tomuto šílenému nápadu budeme otevřeně bojovat," dodává předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Na Twitteru k tomu ještě Stanjura dodal: „Další "dobrý" nápad vlády - silniční daň na všechna auta. Prý jde o emise a živ.prostředí. Kdepak, jen chtějí další peníze na rozhazování."

Témata: daně | ods | Stanjura, Zbyněk

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky