Kalousek půjde s každým, kdo mu dá finance, rozjel se europoslanec

Na víkendovém sjezdu si TOP 09 volila nové vedení, tentokrát už bez Karla Schwarzenberga, který bude nadále vystupovat jen jako čestný předseda. Na jeho místo se posunul Miroslav Kalousek. Předseda ODS Petr Fiala mu pogratuloval a mluví o další spolupráci, jeho stranický kolega Jan Zahradil to ale vidí jinak.

Jan Zahradil
reklama

Fiala, který na sjezdu vystoupil jako jeden z hostů, novém předsedovi pogratuloval. „ Věřím, že budeme i nadále spolupracovat na věcech, které mají naše strany společné," uvedl na sociálních sítích. Ocenil i postavu Karla Schwarzenberga. „Měl jsem možnost s ním spolupracovat ve vládě a později i jako předseda ODS a mohu říct, že si ho vážím jako člověka, jehož slovo platí, který své názory nemění, stojí si za svým a svou pozici umí hájit čestně s tolik potřebným nadhledem a často i s humorem," dodal.

Jeho stranický kolega a první místopředseda ODS ale tak nadšený není. „Blahopřeji 'pražské kavárně' k volbě nového předsedy. Miroslav Kalousek je důstojným strážcem odkazu Václava Havla, přesvědčivým ochráncem lidských práv po celém světě a dlouholetým stoupencem hlubší, ještě hlubší a vůbec nejhlubší evropské integrace. Také volební heslo 'za euro, za kvóty, za Angelu' je krátké, úderné a srozumitelné. Je dobře, že politická tradice ODA, Unie svobody a Strany Zelených nezůstává opuštěna," ironicky do strany rýpe europoslanec.

„Nejnebezpečnější myšlenka z projevu M.Kalouska: 'Budeme prosazovat naši přítomnost v „tvrdém jádru EU" a nebudeme chtít patřit mezi země, které jedou ve vedlejším a pomalejším pruhu.' To znamená euro, kvóty, celý ten německý eurofederalismus. Na tom se s TOP 09 nikdy neshodneme. Naopak TOP 09 se na tom velmi dobře shodne s ČSSD," upozornil Zahradil na nesoulad v programech obou pravicových opozičních stran.

V tomto směru nešetří především nového předsedu. „Pan Kalousek vidí spolupráci s ODS skepticky, avšak bude hledat průnik s ČSSD. To je fér - vždyť půlka vedení ČSSD by mohla přestoupit do TOP09 a naopak. Takže příště s ČSSD, KDU-ČSL a TOP09 za euro, za kvóty a za paní Merkelovou," myslí si Zahradil.

Problém je prý také v tom, že strana nemá jasný program. „TOP měla vždy jednoduchý program o dvou bodech: Mirek na finance, Karel do Černína. Teď je Karel pryč, tak je to ještě jednodušší: kdo dá Mirkovi finance, s tím půjde. A Babiš mu je nedá, takže proto 'antibabiš'. To je celý," ostře dodal politik.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky