Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do armády chtějí stovky lidí. Máte taky zájem? Čtěte, co musíte umět

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Do armády se denně hlásí dvě stě lidí. Počet se znásobil po zveřejnění záměru Ministerstva obrany přijmout do tří let pět tisíc vojáků. Nápor je tak velký, že Generální štáb musel o tři měsíce uspíšit otevření nového rekrutačního střediska v Praze. Jak se do armády dostat?

"Zákonem stanovené podmínky jsou: minimální věk 18 let, občanství České republiky, trestní bezúhonnost. Minimální kvalifikační předpoklad je výuční list," vyjmenovává náčelník rekrutačního střediska Radoslav Korous.

Pak už stačí jen projít fyzickými a lékařskými testy a podepsat vstup do služebního poměru!

Co fyzické testy obnášejí?

Adepti do 30 let: 22 kliků, 8 shybů a uběhnout 2600 metrů za 12 minut. Adepti do 40 let: 19 kliků, 6 shybů a uběhnout 2400 metrů za 12 minut. Adepti do 50 let: 13 kliků, 4 shyby a uběhnout 2200 metrů za 12 minut.

Vařečku za samopal přišel hned po otevření nového střediska vyměnit i vyučený kuchař Petr. "Nesnáším vaření, spíš bych chtěl do Afghánistánu," vyprávěl Petr nadšeně.

Například svobodník si měsíčně přijde i s příplatky na více než 22 tisíc korun čistého. Tisícovku měsíčně pak budou pobírat dobrovolníci v tzv. aktivních zálohách. Když však budou povoláni na cvičení, budou mít stejný plat jako profesionální vojáci.

Nové rekrutační středisko v Praze je již desáté v Česku. Jen málokterému se však dostalo tak slavnostního otevření v těsném sousedství generálního štábu! "Do patra půjdou ti zimomřiví, tam bude tepleji. Je tu pořád velké vedro, ale dali nám klimatizaci," vtipkoval ministr obrany Martin Stropnický.

A kdybyste si kariéru u armády na poslední chvíli přece jen rozmysleli, nevadí. Z rekrutačního střediska si odnesete alespoň slušivou čepičku a nafukovací balónek.

Témata:  armáda ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy