Neustupujme zlu, máme být na co hrdí, burcuje Čechy europoslanec

Rozhodnutí pražského magistrátu týkající se neuspořádání slavnostního rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí se nelíbí mnoha politikům, kromě těch pražských nebo poslance Tomia Okamury, se ozval i staronový předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach. Buďme na své tradice hrdí a neustupujme před zlem, burcuje lidi.

Petr Mach
reklama

Mach přiznává, že nikdy nepodporoval, aby stát z peněz daňových poplatníků dotoval kulturní akce, které by bz státu neproběhly. „Málo jsem ale vždy zmiňoval, že tradice a kulturu musíme uchovávat především my sami. A mezi takové tradice patří i ty vánoční," dodává na svém blogu na serveru idnes.cz.
 
Nabádá Čechy, aby si vzpomněli na to, jak to chodilo v minulosti. „Vzpomínáte si na to, jak dobré vánoční cukroví pekla vaše babička? Jak tím celý dům voněl? Jak vám plaval kapr ve vaně? A pamatujete, jak jste všichni doma společně zdobili vánoční strom a zpívali u toho koledy? A pod stromkem pak našli dárky, ze kterých jste měli radost? Tohle všechno a ještě mnohem víc jsou naše tradice. A jsou to dobré tradice, protože když se tak dívám na náš západní svět zkažený multikulturalismem, politickou korektností a přehnanou regulací všeho, máme důvod si svoji jedinečnost zachovat," domnívá se politk.

České tradice a způsob života považuje za výjimečný, proto je podle něj třeba být na takové věci hrdý. „Povedlo se nám zachovat svobodu i bezpečnost bez hromady vojáků a policistů v ulicích, jako je tomu v jiných zemích. A zachovali jsme si také ve velké míře naše tradice. Tradice jsou svým způsobem styl žití. Pomáhají nám zejména teď o vánocích ke klidu. Žijeme rychlou dobu a pečení cukroví nás alespoň na chvíli zastaví," píše s tím, že i on sám bude manželce s pečením pomáhat.

I proto ho rozzlobilo,. Když se dozvěděl, co plánuje pražský magistrát. „Chápu ten bezpečnostní argument, ale pokládám si otázku, jestli by nestačilo na tu jednu událost kontrolovat vstup na náměstí a zabránit vnášení petard nebo výbušnin. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že se zrušením slavnostního rozsvěcení vánočního stromu o něco přicházíme. Na Staroměstském náměstí bude jistě i tak hodně lidí, takže bezpečnostní riziko tam samozřejmě zůstane," dodává.

Témata: Mach, Petr | terorismus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky