Merkelová nic nechápe a Juncker udělal dobře jen jednu věc. Klaus se rozjel kvůli uprchlíkům a islámu

Multikulturalismus je chiméra, šéf Evropské komise Juncker měl jen jednu světlou chvilku – a to když mlčel. Takto ostře komentoval události spojené s pařížským útokem pro francouzský server Egalité et Réconciliation bývalý český prezident Václav Klaus.

Václav Klaus
reklama

Klaus v té souvislosti zmínil, že „na tak hrozné neštěstí nelze reagovat jinak než projevem účasti a smutku". Doplnil, že se mu nezdá se vkusné na takovém „odporném zločinu muslimských teroristů siláckými výroky budovat svůj vlastní politický kapitál".

„S hlubokým pohnutím jsem přijal zprávu o hrůzných činech teroristů ve Francii. Lituji všechny nevinné oběti tohoto nelidského a krutého masakru, který nemá v Evropě obdoby. Po včerejších atentátech v Paříži je ještě více jasné, že musí platit jediné: dost pokrytectví, dost experimentování s Evropou a zneužívání vůle občanů, dost politické korektnosti. Přednost musí mít ochrana našeho života před chimérami multikulturalismu," komentoval Klaus atentát už 14. listopadu.

Francouzský ministr zahraničí, Laurent Fabius v roce 2012 prohlásil, že Bašár Asad si nezaslouží být na zemi. Podle Klause právě takové „velkohubé" výroky představují krásnou ukázku „nepokorného a zpupného způsobu myšlení, který celou blízkovýchodní krizi vyvolal a živí".

„Náš evropský svět nemá žádné morální ani jiné právo určovat, jak si v té které zemi lidé uspořádají svůj život. Většinou víme jen velmi málo o hlubokých historických, ideových či náboženských kořenech společenské konstelace, která v té či oné zemi panuje. Nemůžeme si ji dovolit bourat jen proto, že se nám nelíbí. Svět není od toho, aby se nám líbil. Vyvíjí se ve své složitosti a historické podmíněnosti úplně jinak, než v představách globálních sociálních inženýrů. Svět není jejich hračkou ani laboratoří. Západní Evropa a Amerika dnešní krizi Blízkého a Předního východu vytvořily. Ani teď nejsou schopny svou vinu přiznat. Pořád se tváří, jako kdyby měly vždy pravdu," ostře kritizuje chování Západu bývalý český prezident.

Nelíbí se mu ani slova předsedy Evropské komise, který prohlásil, že země Evropské unie by v reakci na útoky v Paříži neměly začít odmítat uprchlíky. „Pan Juncker měl jednu světlou chvilku. Byla to jeho pondělní minuta ticha. Kéž by ji prodloužil co nejvíce," ostře se do něj pustil Klaus.

Slova chvály nenašel ani pro německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta v roce 2010 prohlásila, že multikulturalismus naprosto selhal, její současný přístup je však diametrálně odlišný. „Zcela jí chybí jakékoli hodnotové a ideové zakotvení. Je čistým mocenským pragmatikem kombinovaným s naivním mesianismem. Řeší problémy nahodile podle toho, jak přicházejí. Proto je zcela nevybavena řešit zásadní civilizační otázku, před kterou Evropa v současnosti stojí. Zdá se, že hloubku přicházející evropské tragédie naprosto nechápe," dodal pro francouzské médium Klaus.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky