Za co utrácí česká armáda? Za gril i CD s cimbálovou muzikou

Utrácí česká armáda zodpovědně? Někteří lidé blízcí ozbrojeným složkám si myslí, že nikoliv. Web Armádní noviny zveřejnil přehled nejzajímavějších zakázek malého rozsahu, které v říjnu uzavřelo ministerstvo obrany. Armáda utratila třeba 26 tisíc za nákup strun, desetitisíce za nákupy krojů a miliony za barvy do tiskáren.

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
reklama

Portál Armádní noviny zmapoval nejpodivnější zakázky v rámci zakázek malého rozsahu ministerstva obrany. To malé zakázky zadává prostřednictvím elektronického tržiště Tendermarket. Od začátku roku uzavřelo ministerstvo obrany takhle tisíce zakázek. Podle armádních novin to jen během října byly zakázky za 202 milionů!

Státní instituce mohou zadat tzv. zakázku malého rozsahu ve zjednodušeném výběrovém řízení. Takovou zakázkou zákon rozumí tu, jejíž hodnota nepřesáhne 2 miliony bez DPH, respektive 6 milionů bez DPH u stavebních prací.

Portál Armádní noviny chtěl upozornit na zakázky, které podle něj nebyly nezbytně nutné pro fungování ministerstva obrany a armády. Ve zveřejněném přehledu tak nalezneme skutečné perly.

Dozvíme se například, že si ministerstvo obrany koupilo kontaktní gril za 12 396 Kč. Celkem 507 610 Kč zaplatila armáda za nákupy krojových součástek a obuvi. Za 26 110 Kč nakoupila armáda struny. České vojsko je zjevně perfektně připravené na pád laviny, protože jen v říjnu dalo za lavinový set 159 750 Kč.

Ministerstvu obrany také záleží na dobré propagaci studijních oborů na brněnské Univerzitě obrany, protože jen v říjnu vydalo dvakrát 457 tisíc korun za její propagaci v elektronických a tištěných médiích. Propagace je vůbec pro ministerské úředníky důležitá, což dokládá nákup manžetových knoflíčků a sponek do kravaty pro Vojenskou kancelář prezidenta republiky za 19 tisíc.

Úředníci myslí i na kulturu. V říjnu totiž zaplatilo ministerstvo 47 650 korun za "Výrobu hudebních CD "Cimbálová muzika VUS - Písničky při víně" a video DVD "Příběh zbojníka" Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ". 
  

Témata: armáda čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky