Až bouchne Václavák, nebudete se smát. U Jílkové se strhl poprask kvůli stavu naší armády

Před několika dny podepsalo ministerstvo obrany smlouvu za miliardu korun na obnovu techniky vzdušných sil, navíc se hovoří o tom, že by příští rok měl resort obrany získat ze státní pokladny o 1,5 miliardy korun navíc na personální posilu. Ministr obrany Martin Stropnický mluvil o tom, že je třeba vyzbrojovat se i kvůli uprchlické krizi. S tímto argumentem ale mnozí nesouhlasí. A v pořadu Máte slovo to dali hlasitě najevo.

Michaela Jílková
reklama

Moderátorka Michaela Jílková připomněla, že za uplynulý rok bylo v České republice zadrženo jen asi 7 tisíc migrantů. Podle Davida Kádnera, předsedy poslaneckého výboru pro obranu to ale také může být proto, že nemonitorujeme hranice. Armáda však podle něj musí být znovu bojeschopná a dohnat velký deficit, který v posledních letech nabrala.

Předseda Humanistické strany Jan Tamáš argumentoval tím, že žijeme v době míru, proto není potřeba zvyšovat výdaje na armádu. To by bylo třeba jen v případě, že by bylo za dveřmi nějaké riziko. Dodal, že uprchlíci jsou podle něj neexistující nepřítel, kterým se každý ohání. „Mýlíte se. Musíte mít nějaký časový interval, musíte reagovat okamžitě. Ve chvíli ohrožení už je pozdě," vysvětloval mu generálmajor ve výslužbě Hynek Blaško.

Armáda není fénix, který povstane z popela

Tamáš ale trval na svém a vysvětloval, že vojenský způsob není jediné možné řešení. „Existuje diplomatické řešení. Musí se odstranit příčiny, aby ke krizi nedošlo," myslí si předseda Humanistické strany. „Já jsem voják, mám zbraň a učím se ji používat. S vaší argumentací bychom armádu ani nemuseli mít. Není fénix, aby jen tak povstala z popela," trval na svém Blaško.

Podle vojenského analytika Jaroslava Štefce je třeba armádu dozbrojovat, ale jen přiměřeně. „Když chcete mít mír, musíte se připravovat na válku," citoval známé pořekadlo. Koordinátor a poradce náčelníka Generálního štábu pro oblast Aktivní zálohy Ludvík Cimburek dodal, že uprchlíků přes Česko prochází jen málo, ale v Evropě jich jsou statisíce. A česká armáda má podle něj málo vojáků, to je potřeba dohnat.

S tím, že je armáda dlouhodobě podfinancovaná, souhlasil i analytik Transparency International Milan Eibl, dodal ale, že není možné uprchlickou krizi využít k tomu, aby byli vojáci dozbrojeni. Vadí mu především to, že by mělo docházet k neveřejným zakázkám, které probíhají bez dohledu ve zrychleném řízení, a stát v nich často utratí zbytečně moc peněz, které prostě jen vyletí oknem. Blaško k tomu uvedl, že je třeba ne jen dozbrojovat, ale především unifikovat vybavení, protože v tuto chvíli mají vojáci k dispozici několik různých druhů zbraní, kvůli čemuž se pak špatně provádí výcvik a obtížně se shánějí náhradní součástky.

Na vyzbrojení dáme více než na zdravotnictví?

Dana Feminová z iniciativy Svět bez válek připomněla, že na vyzbrojení armády jde ročně asi 42 miliard, Stropnický pak chce tuto částku zdvojnásobit na 84 miliard. „Ale na zdravotnictví jde jen 70 miliard. Uprchlíci jsou jen záminka. Pořád říkáte, že armáda musí být obranyschopná, ale proti čemu nás má bránit? Proti unaveným a zmrzlým lidem, kteří utíkají před válkou? Protože bránit se proti jaderným velmocím nezvládneme," rozjela se divačka.

Kádner ale dodal, že tito promrzlí lidé se mohou zahřát v první bezpečné zemi EU. „Tam jsou ale tisíce lidí v táborech a nemají tam co jíst," rýpla si Feminová. Armáda je podle Cimburka připravená na několik scénářů, takže to není celé jen o uprchlících. Některé plány pak vychází třeba i s toho, že armáda povolá brance včetně žen. „Všechno to vyhází z analýz, které schválila vláda i bezpečností rada státu," vysvětloval.

Jsme ve válce, EU selhala

Na to reagoval také jeden z diváků, který je prý už trojnásobným dědečkem, a o svá vnoučata se prý bojí. „K fungující rodině patří fungující stát, fungující svět, to je jeden celek. Evropská unie selhala a my jsme ve válce," varoval všechny divák. „Po cestě do práce jsem tanky neviděl. Jen lidi vyhnané válkou. Mluvíme o nich jako o obtěžujícím hmyzu. Měli bychom myslet na to, co jim dáme najíst a napít," oponoval mu Tamáš. „O čem to mluvíte, vkládáte mi slova do úst," zlobil se divák, který trval na tom, že ve válce je svět a to se tudíž týká i nás.

Štefec připomněl, že za nákupy zbraní nezodpovídá armáda, ale stát, za bezpečnost zase zodpovídá premiér. Vina za to, že je armáda ve špatném stavu tudíž padá na politické vedení. Armáda se podle něj pak chová jako malé dítě, které dostalo peníze na nákup. Provádí chaotické nákupy, což je špatné. „Armáda nemá struktury, aby dokázala nakupovat efektivně," varuje analytik. Podle dalšího plukovníka ve výslužbě Petra Miňovského nejde v případě výdajů na armádu jen o uprchlíky, i když se to tak zkratkovitě veřejnosti podává. Odborníci na klimatické změny varují, že na světě bude nedostatek vody i fosilních paliv, země se proto připravují, že budou muset bránit před útoky.

Stojí za vším zbrojaři?

Další divačka pak nadhodila myšlenku, že za celým problémem spojeným s konflikty a uprchlickou krizí mohou být třeba zbrojařské koncerny, kterým se vyplatí, když se na světě válčí. Po hostech také žádala, aby jí vysvětlili, kdo je vlastně ten nepřítel, proti kterému se tak zbrojí. „Je to proti Islámskému státu, který dnes provádí invazi. Teď jsme chytili jen 7 tisíc uprchlíků, kdo rozliší, jestli jsou slušní nebo neslušní. A mezi nimi jsou teroristé. Čím víc přijde uprchlíků, tím víc přijde teroristů," tvrdil Kádner, čímž si části publika vyvolal smích.

„Chci vidět, jak se budete smát, až to u nás bouchne na Václaváku," opáčil jim voják ve výslužbě Blaško. Podle Tamáše si však politik plete Islámský stát a uprchlíky. „Rozdíl je v tom, že si nenesou zbraně," dodal Tamáš. „Když budou chtít, vyzbrojí se u nás, soukromé sklady jsou plné," přisadil si Štefec. „Musíme mít něco v ruce, co bude agresor respektovat, aby si řekl – do toho se mi nechce, útok by mě vyšel draho," navázal na diskuzi Blaško.

Podle Kádnera už se prokázalo, že Evropa není připravená třeba na případě Ukrajiny a Ruska. Jediná obranyschopná armáda NATO je pak podle Štefce ta americká. Česká armáda by se podle něj nedokázala bránit ani interním útokům. „Běženci jsou pátá kolona, ty už známe. Stačí islamistická bojůvka, kde bude osm set radikálů a ČR se rozloží". varoval u analytik Štefec.

Islám je bojová doktrína

V publiku byl také analytik Martin Koller, podle kterého se míchají dva problémy, které spolu až tak nesouvisí – ohrožení státu a vyzbrojování armády. „Dochází k islamizaci arabského prostoru. Islamismus, salafismus, wahábismus, to jsou směry, které vybízí k celosvětovému džihádu. Povinností muslimů je šířit islám bez ohledu na ostatní. Islám je dnes bojová doktrína ne vyznání víry," uvedl Koller.

Divačka připomněla, že salafismus je oficiální směr Saudské Arábie, která je blízkým spojencem USA, zároveň však podporuje Islámský stát. Uprchlíci pak na druhou stranu přichází ze Sýrie a Iráku, což jsou země sekularizované.

Dalším bodem diskuze pak byly počty vojáků a branců. Jílková nadhodila myšlenku, zda je třeba kupovat další zbraně, když armádě chybí asi 5 tisíc lidí a další asi 4 tisíce hlav pak postrádají zálohy. Otázkou je, kde těchto 9 tisíc lidí vzít. Podle Cimburka je nutné zbraně mít, aby až přijdou vojáci, měli s čím bojovat.

Někteří si na válku chtějí jen hrát

Jeden z diváků také připomněl, že v zemi existují desítky skupin, které si na armádu hrají, mají nějaký výcvik a jen místo opravdových pušek používají airsoftové pistole. Podle diváka by proto bylo třeba lépe motivovat takové lidi, aby vstoupili do záloh. „Dnes dostávají 500 korun měsíčně, podle nového návrhu by to bylo 1000 korun. Problém je, že tihle kluci si chtějí na válku jen hrát, zatímco takhle by se museli podřídit vedení a byli by nedílnou součástí armády," oponoval Cimburek. Tamáš dodal, že je to také otázka morálky a hodnot člověka.

Další divák jménem Bednář pak dodal, že násilí nic nevyřeší a proto je třeba komunikace. „A proč tedy vznikají no-go zóny a proč ve Švédsku roste kriminalita? To s nimi jako málo mluvíme?" zareagoval předseda strany Úsvit – Národní koalice Miroslav Lidinský. Další divák vykřikoval, že uprchlický krize je ve skutečnosti organizovaný přesun. Tamáš trval na tom, že pro Česko má nenásilí v historii, připomněl třeba Sametovou revoluci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky