Schwarzenberg se pustil do kritiků islámu. A pak přišla ostrá reakce

Předseda TOP 09 se na svém facebookovém profilu zamyslel nad rozdílem mezi fašisty ve 30. letech a těmi, kteří dnes vystupují proti muslimům. Opřel se i do prezidenta Miloše Zemana nebo poslance strany Úsvit – Národní koalice. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Karel Schwarzenberg
reklama

„Koncem třicátých let u nás existovala různá hnutí, která burcovala národ a varovala před židovským nebezpečím a světovým spiknutím. Dnes se neburcuje proti Židům, těch už je u nás málo, nicméně i počet muslimů je tady ve srovnání s ostatními evropskými státy mizivý. Nyní zase obdobné skupiny vystupují a vyzývají k boji proti islámu a varují před příchodem muslimů. Ovšem ve třicátých letech se tací alespoň poctivě jmenovali fašisté. Dnes, ze vcelku pochopitelných důvodů, užívají jiné názvy," spustil svou kritiku Schwarzenberg.

Dodal, že lidi jako Martin Konvička, Marek Černoch a další s jejich předchůdci, kteří působili o 80 let dříve, pojí kázání nenávisti, vylučování skupin obyvatelstva a strach před čímkoliv cizím a jiným. „Zatímco Tomáš Garrigue Masaryk ovšemže ani na vteřinu nepomyslel na to, že by snad shromáždění podobných skupin podpořil, či na nich dokonce promluvil, z Hradu slyšíme, že si prezident Den boje za svobodu a demokracii připomene na Albertově v době konání demonstrace Bloku proti islámu a Úsvitu - národní koalice," rýpnul si do Miloše Zemana předseda TOP 09.

Blížící se státní svátek je podle něj zásadním bodem. „Rád bych připomněl, že 17. listopad neodkazuje pouze na události z listopadu roku 1989, kdy se po demonstraci studentů a jejich zmlácení na Národní třídě začal u nás hroutit komunistický režim. Sedmnáctého listopadu 1939 demonstrovali čeští studenti právě proti podobným myšlenkám, proti kazatelům nenávisti a strachu, kteří se teď budou roztahovat na Albertově. Draze za to zaplatili a na jejich počest se tento den oslavuje jako Mezinárodní den studentstva," připomíná Schwarzenberg.

„Děti, ženy a bezbranní jsou v naší zemi a ve světě chráněni před zneužitím zákonem. Měli bychom se snažit také zabránit zneužití národních svátků, jako je 17. listopad a 28. říjen, lidmi, kteří boří přesně to, co tyto svátky představují. Obranu svobody a právního státu proti nenávisti a populistickým lžím," ostře dodal politik.

Reakce na sebe ale nenechala dlouho čekat. „Dnes publikované neomalené vyjádření pana Schwarzenberga na jeho facebookovém profilu mne hluboce uráží! Nebojuji proti něčemu neznámému, jak spekuluje pan Schwarzenberg, ale bojuji proti brutálním zvěrstvům a terorismu, které radikální islamisté páchají a kterým denně přihlížíme v médiích," zlobí se na předsedu TOP 09 poslanec Marek Černoch.

„Bojuji za bezpečnost našich občanů ve světle obrovských vln ilegálních imigrantů, kteří do Evropy proudí a dál proudit budou. A bojuji proti nebezpečím s tím spojených, jako jsou sociální, zdravotní a bezpečnostní rizika. Pan Schwarzenberg svým prohlášením schvaluje a obhajuje radikální islám, protože to je to, proti čemu se vymezuji," ostřen dodal předseda poslaneckého klubu strany Úsvit.

O akci Bloku proti islámu ve spojitosti s Milošem Zemanem dnes mluvil také hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Vše je samozřejmě naopak, než uvádí média. Blok proti islámu svolal původně demonstraci na Hradčanské náměstí v blízkosti Pražského hradu. Nedávno zde akci zrušil a vyjádřil přání podpořit pana prezidenta tím, že účastníci setkání přijdou právě na Albertov. Z toho, co jsem uvedl, logicky vyplývá, že na Albertově nejde o akce Bloku proti islámu, jde o prezidentskou akci. A zdůrazňuji, že pan prezident zde nebude proti islámu demonstrovat," ujasňoval, co se vlastně bude dít, mluvčí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky