Na jednoho obyvatele pět až sedm uprchlíků. Neonacisté prý budou mít žně

Malá Německá vesnice se během několika hodin zvětší kvůli uprchlíkům asi o 700 procent. S asi stovkou místních obyvatel teď na místě bude žít také nejméně 750 migrantů.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

V pondělí by do německé vesnice měla dorazit první část migrantů, kteří tu z rozhodnutí úřadů budou dočasně umístěni. Obec má přijmout 750 uprchlíků, původně se ale mluvilo dokonce o tisícovce lidí. Toto číslo ale bylo podle deníku The New York Times sníženo, aby nebyla příliš přetěžována místní kanalizace.

Starosta Sumte Christian Fabel prý původně tuto zprávu považoval za vtip. On i jeho manželka si mysleli, že to „určitě nemůže být pravda", protože by se počet obyvatel najednou desetkrát zvětšil. „Máme tu nulovou infrastrukturu, veřejná doprava tu téměř neexistuje," uvedl Fabel pro magazín The Times.

Místní na schůzích naléhali, aby byla přijata větší bezpečnostní opatření, další vyzývali ke zbudování policejní stanice, která ve vesnici chybí. Oba návrhy byly podle deníku The Independent náměstkem okresního policejného šéfa Matrhia Oltersdorfa zamítnuty jako „přehnané".

Dirk Hammer, obyvatel Sumte, řekl pro New York Times, že situace v Sumte nabízí „ideální platformu pro krajní pravici". Holger Niemann, člen městské rady Sumte a člen strany Die Rechte, krajně pravicového uskupení napojeného na neonacistické skupiny, k věci uvedl, že „je to špatné pro lidi, ale politicky dobré pro mě".

Server Express.co.uk v té souvislosti také varuje před potenciálním vzplanutím násilí, které by sebou tolik preclíků v tak malé obci mohlo nést. Místní neonacistický radní Niemann už si podle serveru mne ruce nad tím, jak mu rozhodnutí Berlína nažene politické body.

Témata: Německo | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky