Jak motivovat děti k úklidu? Připravte jim hry a dobrodružství

Děti a domácí práce – víme, jak na to! Jsou-li děti požádány, aby uklidily a pomohly s domácími pracemi, končí to často namísto pořádku nesnázemi. Zde je několik zábavných tipů pro rodiče a dítě.

Ilustrační fotografie
reklama

Děti a domácí práce, to je předmět rozepří v téměř každé rodině. Zvláště teenageři se zdráhají převzít jakoukoliv odpovědnost. Pomocí několika málo pravidel však můžete těmto situacím předejít. Vaši potomci podléhají moci zvyků stejně jako kdokoliv jiný, zdráhají se převzít nové úkoly navíc.

Z tohoto důvodu by se dětem měly dávat pravidelné úkoly od nízkého věku, již od čtyř let. Od osmi nebo devíti let pak bude dítě vypomáhat. Přirozeně by tyto úkoly měly odpovídat věku. Zalévání květin, vynášení odpadků nebo plnění myčky nádobí – to je vhodný úkol pro každého.

Nenechá-li se dítě pouze plnit úkol, ale je pověřeno pomoci svým rodičům, značně to posílí motivaci dítěte. "Úkol dospělého“ znamená důvěru v jeho schopnosti a dítě splní výzvu s pýchou. "Táta a já jsme v mžiku uklidili byt“ zní pro dítě o mnoho lépe než "Musím utřít prach v obýváku“.

Několika málo triky pak lze zvláště mladší děti motivovat k pomáhání v domácnosti, což se vyplatí o několik let později, v letech jejich dospívání.

Hledání pokladu

Správný úklid nebo vysávání spolu s dítětem se v budoucnu stane vzrušujícím hledáním pokladů! Přecházením po bytě vaše dítě nehledá pouze potravu pro vysavač v temných zákoutích a chodbách, které nejsou snadno přístupné, nýbrž i sladké odměny – ty budou samozřejmě získány pouze tehdy, až budou všechny oblasti práce čisté.

Moje rostlina a já

Také rostliny jsou živoucí stvoření, která vyžadují péči a pozornost. Jakmile to jednou drobotině vysvětlíte, není cesty zpět. Dítě si může vybrat rostlinu, dát jí jméno a od té chvíle odpovídá za její blahobyt. Dohlížení na rostlinu z jeho vlastního úsilí probouzí smysl dítěte pro odpovědnost, enormně a spontánně jako jeho ochranářské instinkty. Chybí jen štítek se jménem a plán péče!

Olympiáda v utírání prachu

Pro sourozence jsou hravé soutěže zábavou a mohou změnit nudné utírání prachu na zábavnou výzvu. Nemluvě o rychlosti by tato činnost měla být odměněna především za přesnost. Takto se děti naučí nezávisle zvážit své odpovědnosti, provádějí-li úkol hravým způsobem. Od pěti let a výše lze do her zahrnout úkoly vyžadující spolupráci. Není třeba vždy odměňovat sladkostmi, milující objetí nebo pochvala posílí dětskou sebedůvěru více než hrst bonbónů.

Témata: Úklid | Domácnosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky