Mezi uprchlíky jsou zrůdy, křičelo se u Jílkové. Vystoupil i mediální expert

Schengenský prostor se otřásá pod nápory migračních vln. Někteří burcují k obraně hranic, další staví ploty. Jiní by z Evropské unie rovnou vystoupili, protože je prý v rozpadu a páchá sebevraždu. U Jílkové se sešli příznivci i odpůrci přístupu EU k uprchlické krizi. A rozhodně bylo veselo, přes překřikování diskutujících a diváků často nebylo rozumět ani slovu. Sama moderátorka Michaela Jílková musela několikrát uklidňovat bouřlivé emoce.

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
reklama

Podle politologa a ekonoma Alexandera Tomského páchá Evropa svým postojem sebevraždu. Krize v současné chvíli vidí hned tři – krizi eurozóny, která se podle něj nedá vyřešit, krizi politickou, spojenou s europarlamentem, a krizi migrační. „Elity ji nechtějí zastavit, Jsou v područí ideologie otevřených hranic," začal zostra Tomský.

Podle Ivana Bartoše, bývalého předsedy České pirátské strany, ale věc není tak jednoduchá. „Jak ji chcete zastavit? Uprchlíci utíkají před nějakou situací, třeba před válkou. Utíkají i ti další z míst, kde válka není. Ale co je to zastavení? Často se mluví o vítačích a potápěčích," zajímalo Bartoše, podle kterého musí být nejprve zastaven daný konflikt.

Vypovědět ženevské úmluvy je řešení?

Na to měl Tomský jasnou odpověď – přijmout ty, co už jsou na cestě, a ostatním dát stopku. Frontex ani EU podle něj nemají chuť lidi vracet do zemí, odkud přišli. „Jsem rád, že je nechcete potápět, ale to chcete odstoupit od ženevských úmluv?" ptal se ho europoslanec Stanislav Polčák. „Samozřejmě," opáčil hned Tomský, čímž některým vyrazil dech. „To je jako potápění lodí," dodal k tomu Polčák. Podle něj to v podstatě znamená zrušení jednoho parametrů lidství. On sám je pro, aby byli nelegální migranti navraceni, ale ti, kteří pomoc potřebují, ji musí dostat. „To budeme lidi střílet na hranicích?" nechápal europoslanec.

Jílková připomněla, že na celém světě je asi 60 milionů lidí v pohybu. Toto číslo ale mnozí zpochybnili s tím, že jde o celosvětový údaj, zatímco do Evropy přichází asi milion lidí. „Řešíme problém, který u nás neexistuje. EU nám ho implantuje. Diktuje nám, že máme přijmout nějaké lidi a jim diktuje, kam mají oni jít," domnívá se europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Uprchlíci by se vešli do tří paneláků

„A jak vypadá taková stopka bez použití násilí?" zajímalo učitelku a překladatelku Markétu Hrbkovou, která s uprchlíky pracuje. „Přijměme tolik uprchlíků, kolik máme bezdomovců. Když má stát na ty lidi, tak má i na ty naše," rázně navrhoval důchodce Miroslav Trčka, který je pro vystoupení z EU. Svým nápadem vyvolal v publiku hlasitý smích. Bartoš připomněl, že Česko by mělo přijmout asi 1500 uprchlíků. „To jsou jako tři šestnáctipatrové paneláky v Michli," názorně vysvětloval Pirát. Dodal, že Evropa podle něj dokáže zmiňovaný milion uprchlíků bez problémů vstřebat. „Když pomocí drátů všechny naženeme do dvoumilionového Slovinska, tak tyto země zkolabují," dodal.

Německo by si podle Macha mělo pořídit třeba přímý letecký most, aby mohl přijímat uprchlíky třeba z Jordánska. „Paradoxně s vámi souhlasím. Problém je v tom, že různé země vysílají různé signály. Azylová politika by se měla alespoň částečně sjednotit. Mluvíme tu o lidech, kteří trpí. Kteří jsou mučeni Asadovým režimem," ukazoval Polčák fotky těl Syřanů. „Proč nemůžeme řešit problémy v místě konfliktu?" pustil se do něj Mach. „To je nereálné," myslí si Polčák.

Migrace je přípustná jen v rámci civilizace

„To je fanatismus, jste fanatik. Vyznáváte bezbřehý princip milosrdenství, který neplatí," tvrdě ho kritizoval Tomský. „Jsem jím rád," prohodil europoslanec. Podle Tomského má stát v první řadě úkol chránit vlastní občany a území. Státy si podle něj už tradičně stavěly hranice. „Kdyby si tohle řekli Britové před druhou světovou válkou, tak tady nikdo z nás není," opáčil mu Polčák. „Nemluvíme o migraci v rámci jedné civilizace, proboha," křičel na něj Tomský, kterého toto srovnání rozčílilo.

„A co udělali Němci v 89 roce? Nahnali všechny Vietnamce a ty ostatní k nám, zbavili se té bandy," rozjel se důchodce Trčka, čímž si z publika zasloužil smích. „Nižší třída, důchodci, postižení, nemají peníze na život a vy je chcete dávat takovým a ne svým lidem," pokračoval Trčka. „Pan Tomský tady na jednu stranu mluví o obraně evropské civilizace a kultury, na druhou stranu pak říká to, co říká," nechápal rozpor v názorech politologa pirát.

Ostatním dáme, co zbude po nás

„Musíme pomáhat vlastním. Ostatním můžeme dát, co zbude," trval na svém Tomský. Podle Hrbkové by se měla Evropa naučit zvládat svůj strach a svou agresi, pak by bylo možné bez problému pomoci všem. Polčák dodal, že Evropa nesmí mít otevřenou náruč, musí ale držet vlastní pravidla, což zahrnuje poskytnutí pomoci potřebným a navrácení do vlasti těch, kteří neutíkají před válkou či podobnými věcmi. I u těch potřebných jde navíc jen o dočasnou pomoc. Machovi pak připomněl, že problémy nemají být uvaleny na bedra občanů, kvůli podobným záležitostem si podle něj občané platí stát.

„Jsem rád, že vás tady vidím. Já jsem byl včera a předevčírem v práci, vy jste tam nebyl. V práci jsem vás neviděl," pustil se pak Polčák do kolegy europoslance Macha. Jeden z diváků také připomněl, že udělení azylu není tak snadné a že ho státy udělují jen malému počtu žadatelů. „Já jsem uprchlíky vozil, vím, co je to za bandu. Měl jsem sebou rotvajlera. Jsou to zrůdy," ostře se proti uprchlíkům vyhradil důchodce Trčka. Jeho vyjádření pak musela mírnit moderátorka, která ho vyzvala, aby nepaušalizoval a neházel všechny uprchlíky do jednoho pytle.

Proš Syřané nebojují, ale utíkají?

Divák a novinář Jan Veselý se pak pustil do Tomského. „Odešel jste do Velké Británie. To jste utíkal před válkou?" ptal se ho. Tomský se opět rozčílil a uvedl, že ho k tomu donutila matka. Opět zopakoval, že to je migrace v rámci jedné civilizace, proti které nic nemá. Podle Trčkové budou příchozí uprchlíci tak unavení a vyřízení, že si sem svou kulturu nepřinesou. Navíc většina z nich v Evropě zůstat nechce.

„A to má jít Evropa válčit za ně? Proč nebojují? Já bych šel klidně se zbraní v ruce. Když mě bude někdo ohrožovat, budu střílet," spustil divák. „A co vaše děti?" zajímalo dalšího diváka. Tomský také připomněl, že v posledních 10 letech značně rostou preference antimuslimských stran, což podle něj souvisí se zkušenostmi zemí jako Německo nebo Francie, kde muslimové žijí v ghettech. „Já jsem je učil, nedokážou se ani naučit latinku, a to je jednodušší než jejich arabské písmo. Na naši kulturu se dívají s despektem. A ve druhé a třetí generaci je to pak mnohem horší." rozjel se politolog.

Kde se bere strach z muslimů?

Jílkovou zajímalo, kde se v lidech bere ten strach z migrantů. „Jsou to debaty jako tyto. Lidé si neshání informace. Uprchlíka viděli jen z dálky, prezident řekne, že je proti nim. Češi jsou nejvíc antiimigrantský naladění. Argumentují bitím žen v islámu. Když se podíváte na statistiky domácího násilí u nás, jsou to srovnatelná čísla," vysvětloval Bartoš. i podle Hrbkové by spoustu problémů vyřešilo, kdyby nebyli lidé tolik strašení. „Já se taky bojím, ale nemůžu to tak paušalizovat. Sýrie je multikulturní země, ve které žijí katolíci, pravoslavní i muslimové. Nemůžeme na ně praktikovat kolektivní vinu," domnívá se Polčák.

Jednoho z diváků zajímalo, kolik takových Syřanů mezi všemi příchozími vlastně je. „Asi 15 procent," přiznal Polčák. Tomský oponoval, že jich je 40 procent. Začal europoslance překřikovat tak, že nebylo rozumět slovu. „Můžete řvát jako pavián. Jste fanatik," pustil se do něj Polčák. „Vy jste fanatik," nenechal si to líbit Tomský. Polčák dodal, že ne všichni Syřané si automaticky azyl zaslouží. Dostat by ho měl prý ten, kdo prokáže svůj původ i to, odkud přichází. „To je pro vás cena lidského života Syřana menší než cena evropského? Když mluvíte o těch civilizacích?" ptal se Tomského divák.

I my máme ghetta, kde žijí tisíce lidí

Bartoš připomněl, že v Evropě rozhodně nepanuje bezbřehá tolerance všech příchozích. „Azylová řízené jsou velmi přísná. Svět není jen černý nebo bílý. To je přílišná paušalizace. Zase jsme u těch vítačů a potápěčů. Strach se snažím zmírnit informacemi. Taky mám strach jít v noci po Žižkově, ale nevysídlím půlku Žižkova a nezavřu to tam," připodobňuje uprchlickou problematiku Bartoš.

Problém ghett, který naznačil Tomský, je podle jednoho z diváků vinou daných vlád, které nedokázaly přistěhovalce efektivně integrovat. „U nás žije v ghettech 200 tisíc lidí. Nejde jen o Romy, ale i o sociálně vyloučené," připomněl pirát, že ghetta nejsou jen otázkou francouzského předměstí. Polčák dodal, že podle statistik z Německa se chtějí 4 z 5 Syřanů vrátit do vlasti. Jílková ale připomněla, že návrat podmiňují odchodem Bašáda Asada, ke kterému zřejmě jen tak nedojde. „Po zásahu Ruska to určitě nebude hned," přitakal europoslanec.

Skončí uprchlická vlna brzy?

„Vy berete půl milion měsíčně..." obrátil se jeden divák na Macha. „Fůj, darebáku," ozývalo se z publika bučení a pískot. Poprask musela uklidňovat Jílková, která hned několikrát napomínala diváky. Mach sice přiznal, že bere více peněz než většina Čechů, na druhou stranu je prý pak může použít, kde je potřeba. Připomněl, že poskytl peníze kurdské bojovnici, jejíž jednotka bojuje proti Islámskému státu. „Křesťané Asada podporují. Nejvíce jim škodí útoky Evropanů. Křesťanští duchovní varují, že většina Syřanů přichází do Evropy, aby zde etablovali Islámský stát," uvedl jeden z diváků.

Podle dalšího z nich sebou uprchlíci přináší, je problém se svobodou slova. Kvůli různým debatám měl divák pocit, že příznivci migrace chtějí umlčet její odpůrce. „Já jsem třeba pro úplnou svobodu slova. Ať si každý říká, co chce. Problém je, když řekne: vezmeme vidle a půjdeme na ně. pak to udělá," uvedl k tomu pirát. Podle Tomského se migrační vlna zpomalí, především proto, že přijde zima. Mach si zase myslí, že migranty zpomalí ploty. Polčák tak optimistický není. Podle něj bude ještě rok nebo dva situace stejná a uprchlíci budou přicházet po statisících.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky