Uprchlíci jsou nevzdělaní? Takhle prý hodně z nich dopadne

Odborníci se shodují, že pro úspěšnou integraci uprchlíků je třeba co nejdříve se zapojit do pracovního procesu. Jenže podle německé Spolkové pracovní agentury to nebude tak snadné. Jen jeden z pěti žadatelů o azyl má potřebnou kvalifikaci.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Asi 80 procent těch, kteří v Německu požádali o azyl, nemají formální kvalifikaci, a jen osm procent z nich má vysokoškolský titul. To podle servetu RT.com tvrdí německý Spolkový úřad práce.

Osmdesátimilionové Německo očekává příchod až 1,5 milionu žadatelů o azyl. Už teď země udělali azyl více lidem než všechny ostatní země dohromady. Kritici ale poukazují, že mezi žadateli je vysoký počet negramotných a nevzdělaných lidí.

Deník Junge Freiheit cituje úřad práce, podle kterého nemá 81 procent žadatelů potřebné vzdělání. Úřad prý také spočítal, že vzhledem ke krizi, kterou sebou přinese udělování azylu, příští rok přibude asi 400 tisíc nových příjemců sociálních dávek.

Aby došlo alespoň k poklesu těchto hrozivých čísel, nabídlo 60 německých univerzit uprchlíkům zdarma některé kurzy, zatímco v minulosti za ně museli žadatelé o azyl platit.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky