Cestovky začaly nabízet First minute zájezdy

S příchodem konce roku už začínají cestovní kanceláře opět prodávat letní dovolené. First minute zájezdy jsou stále populárnější, u cestovek si je objedná 40 % lidí, kteří v hlavní letní sezóně vyrazí do ciziny. S tím ale výrazně roste i počet zrušených zájezdů. U ERV Evropské pojišťovny letos převýší náklady na storno vůbec poprvé náklady na léčebné výlohy.

Ilustrační fotografie
reklama

Za First minute dovolenou Češi meziročně utratili o 10 % víc. Má to své výhody – nejširší výběr zájezdů, výrazné slevy, děti zdarma. S ohledem na to, že first minute zájezdy se prodávají i 10 měsíců dopředu, je ale třeba počítat s tím, že může nastat situace, která vám znemožní odcestovat. A takových případů přibývá. „Poprvé v historii ERV Evropské pojišťovny letos v hlavní letní sezóně tvoří náklady na škody ze zrušení cesty více než polovinu (53 %) všech vyplacených plnění. Například před třemi lety to byla přitom jen třetina,“ říká manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Ohromný nárůst storen zaznamenala pojišťovna, která pojišťuje klienty 9 z 10 největších cestovních kanceláří, například u dovolených do Řecka. Pojištění storna využívají čím dál častěji i lidé, kteří cestují na vlastní pěst.

Nemoc, rozvod nebo vyhazov

„Zdravotní nebo jiné komplikace můžou před odjezdem na dovolenou potkat každého a investice do pojištění storna v řádu několika stovek korun u zájezdu v hodnotě několika desítek tisíc se rozhodně vyplatí,“ upozorňuje Vlastimil Divoký. Pokud totiž dovolenou zrušíte, cestovka po vás bude požadovat odstupné, které může dosáhnout i plné ceny zájezdu, varuje ERV Evropská pojišťovna. Pojištění storna dovolené se kromě nemoci a úrazu vztahuje také na těhotenské komplikace, nezaviněnou ztrátu zaměstnání, rozsáhlé poškození bydliště, rozvod a další rizika. Pojistné plnění klient obdrží i tehdy, dojde-li ke zrušení cesty z výše uvedených důvodů, které nastaly nejbližšímu příbuznému. To samé platí, pokud cestu musí zrušit váš jediný spolucestující.

Cestovní pojištění si spolu se zájezdem koupí 65 % lidí

Češi patří z pohledu pojišťování se na dovolenou mezi evropské premianty. Společně s nákupem dovolené u cestovní kanceláře si dvě třetiny klientů současně sjednají i pojištění léčebných výloh. Přibývá také těch, kteří si pojišťují storno zájezdu. Pořídit si pojištění přímo v cestovce doporučují i specialisté na cestování. Je levnější a cestovní kanceláře nabízejí takovou skladbu pojištění, která odpovídá typu pořizovaného zájezdu. Rizika u pobytového zájezdu jsou totiž jiná než při poznávací nebo sportovní dovolené. „Naše pojišťovna navíc školí delegáty. Pokud má klient pojištění přímo od cestovní kanceláře, delegát přesně ví, co je jeho součástí, na co má nárok a na koho se v případě potíží obrátit,“ doplňuje Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky